A csokoládéról szinte mindenki tudja, hogy veszélyes a kutyákra. De vannak olyan ételek is, amire nem gondolnál!

Hagyma
A hagyma főzve és nyersen is tioszulfátot tartalmaz, ez az anyag hemolitikus anémiát okoz az állatnál: a vörösvérsejtek szétesését váltja ki. Ennek tünetei a hasmenés, hányás, légszomj és letargia; a tünetek jelentkezéséig két-négy nap is eltelhet. A hagymával készült ételek, például a pizza vagy a paradicsomszósz is hasonló reakciót válthatnak ki.

Zsíros köret és főtt csontok
Ne dobja ételmaradékát a kutyus táljába. A zsíros köret nemcsak elhízáshoz vezethet – egy kis termetű kutyának nem kell sok extra kalória a súlyfelesleghez –, hanem hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat. Súlyosabb esetekben vérmérgezés és belső vérzés is előfordulhat. A húsban megbújó kisebb csontok fulladással veszélyeztetnek, a szilánkok belefúródhatnak a kutya torkába vagy belébe. Csontot csak nyersen adjon a kutyának.

Szőlő és mazsola
A szőlő egészséges az embereknek, de mérgező a kutyáknak. Ha a kutya szőlőt eszik, öklendezni kezd, és elmegy az étvágya. Ha a kutyának hasmenése lesz, fáj a gyomra, kedvtelenné válik vagy remeg, a veseműködésével van baj. 

Bármilyen csokoládé
A csokoládé a legkártékonyabb édesség, amelyet a kutya ehet, mivel teobromint tartalmaz, amely a koffeinhez hasonló vegyület. A legnagyobb mennyiségben az étcsokoládé tartalmazza, de a fehér és a tejcsokoládé is ártalmas a kutyának. A koffeinhez hasonlóan a csokoládé is magas vérnyomást, remegést és görcsöket okozhat.

Cukorka
Kutyája ne férjen hozzá az édességekhez. Ha nagyobb mennyiségben eszik cukros, magas zsírtartalmú csemegéket, hasnyálmirigy-gyulladást kaphat, amelynek a tünetei két-négy nap elteltével jelentkezhetnek. 

Nyers hal, nyers hús
A kutyatartók véleménye megoszlik a nyers húsról. Sok fehérjét tartalmaz, ugyanakkor kórokozók – például kólibaktérium vagy baromfi esetén szalmonella – jelenlétével fenyeget. Ha nyers húst ad a kutyájának, az jó minőségű és friss legyen. A rendszeres nyershal-fogyasztás B-vitamin-hiányt okozhat, amely görcsrohamokkal járhat. 

Kávé és tea
Ezek az italok – valójában a koffein vagy rokon vegyületei bármilyen formában – magas vérnyomást, szabálytalan szívritmust, megemelkedett testhőmérsékletet és görcsös rohamokat okozhatnak. Ha a kutya felnyal egy kis kiömlött kávét, még nem kap mérgezést, de a nagyobb adag kávéőrleménytől vagy egy teafiltertől akár el is pusztulhat.

Bacon
Ez minket is meglepett. A bacon magas zsír- és sótartalma miatt hasnyálmirigy-gyulladást, magas vérnyomást, elhízást és bélrákot okozhat a kutyának. Persze ha kedvence reggeli közben esedezik egy falatért, egy vékony csík nem lehet túl veszélyes, de a bacon legyen alacsony zsír- és nátriumtartalmú.

Tejtermékek
A gazdikhoz hasonlóan a kutyák is lehetnek laktózérzékenyek. Kölyökkorukban boldogan isszák az anyjuk tejét, de a legtöbb kutya bele felnőtt korban nem termel elég enzimet, amely feldolgozná a tejben lévő laktózt. A túl sok tej hasmenést és hányást okozhat. A sajtban kevesebb a laktóz, mint a tejben, ezért a kutyák többségének nem árthat néhány falat, feltéve hogy kevés benne a zsír és a só.


A sómérgezés hányást, hasmenést, erős szomjúságot, gyakori vizelést, és vesekárosodást okozhat, ami halálhoz is vezethet. Ne csak az etetéskor legyen óvatos, mert a jégoldó termékek, a paintball és a tengervíz sótartalma is veszélyes lehet.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!