Sok olyan hétköznapi eszköz van amit nem tudjuk, hogy pontosan milyen célt szolgál és sokszor azt gondoljuk, hogy egyes dolgoknak csak látszólagos szerepük van. Néha nem is sejtjük, mire lehet használni ezeket, bár nagyon fontosak! Az alábbi tárgyakat, eszközöket szinte minden nap használjuk, anélkül, hogy tudnánk, miért vannak. Ebben a cikkben minden ilyan apró trükköt felfedünk!

1. Gondolod, hogy ennek a kis lyuknak a kupak végén nincs szerepe?

Ez a lyuk megakadályozza a fulladás veszélyét. Ha a gyermek lenyeli, akkor ezen a kis résen levegőt kaphat, ameddig a mentő megérkezik. Állítólag van egy másik szerepe is: megakadályozza, hogy a golyóstoll végénél nyomás keletkezzen, és így nem folyhat ki a tinta.

2. Láttál már ilyen lyukat a repülőgép ablakán?

Ennek kettős szerepe van. Először is kiegyenlíti a légköri nyomást. Amikor a repülőgép nagyon magasban van, akkor nagyon magas a nyomáskülönbség a repülőgép háromrétegű ablakai között. A középső rétegen lévő kis szellőzőnyílás tulajdonképpen abban segít, hogy kiegyenlítse a nyomást a külső és a belső réteg között. A másik szerepe az, hogy megakadályozza az ablak bepárásodását.

3. Tudtad, hogy miért adnak egy kis szövet darabot az új ruhákkal?

Nem azért van, hogy ha kilyukad, akkor legyen miből foltot készíteni. Ez egy minta szövet, amelyiken kipróbálhatod a különböző tisztítószereket.

4. Mire való az az apró zseb a farmereken?

Ma már kevesen használják, de eredetileg nyilván nem azért varrták rá egy munkásnadrágra, mert jól néz ki. A farmer eredeti célközönsége, a cowboyok hordták előszeretettel zsebóráikat egy lánccal a övükhöz csatolva. Az órazseb volt hivatott arra, hogy a kényes szerkezetek nehogy nekiütődjenek valaminek, s összetörjenek.

5. De mire való a kapocs?

Akár hiszed, akár nem, a farmerek zsebén megtalálható kis kapcsok nem csupán díszítésként szolgálnak. A farmert eredetileg a munkásosztály hordta, mert igen ellenálló volt a kemény fizikai munka során, ám a zsebei mindig leszakadtak, pedig a munkások számára fontos szerepük volt. Egy helyi varró, Jacob Davis zseniális ötlettel állt elő, kapcsokkal fogta össze a zsebek széleit, hogy azok tartósabbak, ellenállóbbak legyenek.

6. Miérv van két lyuk a teniszcipő oldalán?

A lyukak elsődleges funkciója az, hogy jobban szellőzzön a lábunk. De létezik egy cipőfűzési módszer, amivel a cipő jobban illeszkedik a lábunkhoz. Ennél a módszernél az oldalsó lyukaknak is szerepe van.

7. Tudod mire való a mérőszalag végén lévő kis lyuk?

Ha pontosan le akarunk mérni valamit, akkor érdemes egy vékony szeget ütni, mert ebbe könnyen be lehet akasztani a mérőszalagot, így nem kell azzal bíbelődni, hogy miként mérjünk le egy nagyobb felületet, ha nincs kéznél más segítség.

8. De mire való a fogazott él a mérőszalag végén?

Ha nincs kéznél ceruza, akkor ezzel is megjelölhetjük óvatosan a falat.

9. Lyuk a serpenyők és edények nyelén

Egy okos és kreatív megoldás, hogy ne kelljen a csöpögős fakanalat ide-oda rakosgatnunk a konyhában. Az edény nyelébe állítva tökéletesen megtartja, a lecsöpögő felesleg pedig nem a tűzhelyre vagy a konyhapultra, hanem az edénybe csöpög vissza.

10. Lyuk a tészta kanál közepén

Először is lefolyik a fölösleges víz, de pontosan is lemérhetjük az elegendő mennyiséget.

11. Nyíl az üzemanyag jelző piktogram mellett

Valószínű, hogy eddig észre sem vetted ezt a kis jelzést. Ez azt jelzi, hogy az autó melyik felén van az üzemanyagtartály. Bérelt autók esetében nagyon hasznos!

Forrás: buzzblog.eu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!