Nem nehéz betartani, csak tudni kell róla, hogy kockázatot jelentenek.

A daganat kialakulását hordozó gének akaratunk ellenére is bennünk lehetnek, de egy kis életmódváltással már sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt. Az irányítás a te kezedben van, ezért ha tudod, hogy mik lehetnek kártékonyak a szervezetedre nézve, kerüld őket.

1. Számolj le a félkész ételekkel

Bizonyított tény, hogy a félkész ételek segítik a vastagbél-rák kialakulását, ezért a leghatásosabb, ha kiiktatjuk ezeket az életünkből. Az olyan nassok is veszélyt jelentenek, mint például a chips, cukorkák, hiszen ezekben is hasonló anyagok találhatóak, mint a félkész ételekben. Ezek rendszeres fogyasztása akár 10%-al is megnövelheti a daganatok kialakulását.

2. Szabályozd az alkoholbevitelt

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás száj-, garat-, nyelőcső- és mellrákot okozhat, ezen kívül a gyomor és a máj egészségét is veszélyezteti. Próbáld az alkoholfogyasztást visszaszorítani és csak különleges alkalmakkor koccints.

3. Mozogj többet

Jelentős bizonyítékok támasztják alá, hogy a fizikai aktivitás összefüggésben áll a mell-, vastagbél-, és a méhrák kialakulási kockázatának csökkenésével. Az egészségügyi szervezetek becslései szerint napi 2 óra és 20 perc mérsékelten intenzív aerobik gyakorlat is elegendő lehet a megelőzésben.

4. Szokj le a dohányzásról

Szinte mondani sem kell, hogy milyen mennyiségű rákkeltő anyag található a cigarettában: a 250 kártékony összetevő közül 69-ről bizonyított, hogy rákkeltő tulajdonságú. Ennek tudatában jólesne rágyújtani még egy szálra?

5. Állj át a mediterrán étrendre

A mediterrán étrend azért hatásos, mert alapját a zöldségek és gyümölcsök tömkelege adja. Ehhez társulnak a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olívaolaj, halfélék és csak kis mennyiségű vörös hús.

6. Kerüld az olyan termékeket, melyek felbolygatják az endokrin rendszeredet

Az endokrin rendszert legtöbb esetben a hormonpótló készítmények kezdik ki, melyek erőteljes karcinogén hatással is rendelkeznek. Emellett figyeljünk oda az UV szűrő anyagokra, parabénekre, triklozánra, perkolátra, mert ezek számos szépségápolási termékben megtalálhatóak.

7. Védd a bőrödet

A bőrrák kialakulásának legjobb megelőzési módja az, ha megvédjük bőrünket a nap káros sugaraitól. Ha teheted ,a déli órákban maradj inkább az árnyéban és válassz olyan napkrémet mely nem tartalmaz UV fényvédő összetevőket, hanem természetes anyagokkal óvja a bőröd.

Ezekkel az apró lépésekkel is már sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért, ezért tegyünk meg mindent tőlünk telhetőt, hogy elkerüljük egy esetleges daganat kialakulását.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!