Mielőtt a sütőbe tennéd, ne felejtsd el!

A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták.

A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére. Megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de még tüdőgyulladásnál is jótékony hatású. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget.Állítólag a szeplőket is halványítja.

A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként is alkalmazták. Serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér problémák megelőzésében.

A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!

Fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. 

Fűszerezve még finomabb!

Legtöbben csak feldarabolják, és beteszik a sütőbe, pedig sokkal ízletesebb lesz, ha hozzá illő fűszereket is használsz! Használhatsz fokhagymát, rozmaringot, kakukkfüvet, sót és borsot.

Vagdosd apró darabokra a zöld fűszereket, nyomj szét 2-3 gerezd fokhagymát. tedd őket egy tálba, öntsd fel olíva olajjal, sózd, borsozd.

Vágj szeletekre egy tököt, szedd ki a magházat. Tedd a szeleteket egy alufóliával kibélelt tepsibe. Kezd fel a tök belsejét a fűszeres olajjal, és tedd előmelegített sütőbe. 200 fokon süssük 1 órán keresztül.

TIPP: Ha édesebben szereted, csurgass rá egy kevés mézet is!

Süsd meg a magot is! Hogy igazán finom és ropogós legyen, ismerned kell egy trükköt! ITT olvashatod!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!