Már néhány tő is elég ezekből a növényekből, és természetes szúnyoghálóként működve, illatukkal távol tartják a kellemetlen vérszívókat a lakásból!

A szúnyogok igencsak megkeserítik az ember életét, legyen szó nyaralásról vagy bármilyen szabadtéri programról. Nincs annál kellemetlenebb, mint állandóan a szúnyogokat hessegetni, vagy elszenvedni a csípésüket, ami égő, viszkető piros duzzanatot okoz.

Jó tudni, hogy csak a nőstény szúnyogok csípnek, mert a peterakáshoz melegvérű állatok vagy az ember vérét igénylik. Hosszú szúró-szívó szájszervükkel behatolnak a bőrbe és oda bejuttatják a nyálukat, ami véralvadásgátló anyagot tartalmaz, majd vért szívnak. Az alig észrevehető szúrás után szinte azonnal vörös hólyag keletkezik a bőrön, amely kellemetlenül viszket és ég. Ezek a rovar nyálával, illetve az abban lévő véralvadásgátló anyaggal szembeni allergiás reakció jelei.

Gyógynövényekkel  a szúnyogok ellen
Érdemes minden eszközt bevetnünk, hogy távol tartsuk magunktól a kellemetlenkedő vérszívókat. A rovarriasztásban is segítségül hívhatjuk a gyógy- és fűszernövényeket.

Menta: ha néhány friss mentacsokrot akasztasz az ajtó vagy az ablak fölé, szúnyogmentes éjszakára számíthatsz nyitott ablaknál is. Mentát akár az erkélyen vagy az ablakpárkányon cserépben is nevelhetsz, így tartósabban védekezhetsz a szúnyogok ellen.
Levendula: molyűző hatása sokak számára ismert, azt azonban kevesen tudják, hogy cserépben vagy virágládában tartva a legyek és a szúnyogok ellen is kiváló. Igénytelen növény, ezért bárki könnyen nevelheti kertjében.
Szegfű és muskátli: bár igényes növények és törődést igényelnek, nagyon szépen mutatnak a kertben vagy balkonládában, és illatuk miatt a rovarok messzire elkerülik.
A citromfű illóolajat tartalmazó illatgyertyák, vagy az illóolaj párologtatása, a lakásban és szabadban is távol tartja tőlünk a rovarokat. A citromfű illóolaj illata nagyon erős és a szúnyogok nem igazán kedvelik, ezért messziről elkerülik.

Bőrünket érdemes szúnyogriasztó sprayvel, vagy kenőccsel bekenni, ami néhány órára távol tartja a rovarokat. Ebből is válasszunk azonban olyat, ami nem tartalmaz vegyszert vagy szintetikus összetevőket, és nem okoz irritációt vagy allergiát.
Ha természetes megoldást szeretne, akkor segítenek az illóolajok. A teafa és a borsosmenta illóolajak hűsítik a csípést, fertőtlenítőleg hatnak, enyhítik a viszketést. Hígítatlanul csak bőrpróba után alkalmazható. Érzékenyebb bőrűeknek mindenképpen ajánlott vízzel hígítani. 5 év alatti gyermekeknél azonban nem javasolt a használatuk.

 

 

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!