Stresszes vagy, de nem tudod, miért? Csak fél perc és kiderül a képekből!

A szakemberek egyetértenek abban, hogy ha szeretnél leszámolni a stresszel, mindenekelőtt meg kell találnod a probléma gyökerét. Ebben tud neked segíteni ez az asszociatív képes teszt: a képekre tudat alatt vetíted ki a saját szorongásodat, így mintegy ösztönösen azt választod, ami számodra is kellemetlen helyzetet ábrázol. Készen állsz?

 

A feladat: Nézd meg a lenti képeket és gondolkodás nélkül válaszd ki azt, amelyik a legtöbb kellemetlen érzést váltja ki belőled! Magyarázat az 5. kép alatt!

1

2

3

4

5

 

Megoldás

1 - Fizikai stressz

Túlzott fizikai megterhelés, álmatlanság, egészségtelen táplálkozás vagy éhség következtében alakult ki, de akár egy szigorú diéta is kiválthatja. 

Eljött az idő, hogy meghalld a szervezeted segélykiáltását és adj neki egy kis szünetet: próbáld meg legalább hétvégente kipihenni magad és ügyelj a helyes étkezésre!

 

2 - Lelki stressz

Ennek a stressztípusnak a fő forrása a másokkal való problémás kapcsolat, valamint a társas érintkezés során születő negatív élmények. Például lehet ez egy komoly munkahelyi konfliktus, vagy akár egy sértő szó a párodtól.

Ha van lehetőséged megoldani a konfliktust, tedd meg! Ha elhúzódik, csak súlyosabb lesz a helyzet. Más szóval, ha egyenesen beszélsz és 'felteszed az i-re a pontot', elejét veheted a további szorongásnak.

 

3 - Érzelmi stressz

Ha érzelmi stresszt élsz át, annak okai a negatív aggodalmakban keresendők. Ilyenek a bizalmatlanság, a sóvárgás, a félelmeid és fóbiáid, a megoldhatatlannak látszó nehézségek és a nagy veszteségek.

A pszichológusok szerint néha csak úgy el kell engedni egy-egy helyzetet. Talán elég az is, ha elfogadod, nem mindig minden csak és kizárólag tőled függ. Ne ragadj be a hasonló helyzetekbe, dolgozz azon, hogy áthidald őket!

 

4 - Információs stressz

Ennek a stressznek a forrása az, hogy muszáj döntened valamiről, de úgy érzed, nem áll rendelkezésedre elegendő információ, vagy épp ellenkezőleg: elvesztél az információ áradatban.

Ennek leghatékonyabb módja a szükségtelen információs csatornák leépítése. Például, egy időre hagyj fel a hírek követésével és csak a legszükségesebb mértékben érintkezz azokkal az emberekkel, akik hajlamosak a pánikkeltésre.

 

5 - Vezetői stressz

Ezt a stresszfajtát a felelősség terhe okozza, ha vezető beosztásban dolgozol. Nem csak a munkáról van szó: lehet, hogy a családban vagy te az a személy, aki a fontos döntéseket meghozza vagy a változásokat kezdeményezni szokta.

Ebben az esetben emlékeztesd magad, hogy a felelősség felvállalása komoly lépés. Még ha el is követsz valamilyen hibát, fogd fel úgy, mint egy leckét, amely idővel pozitív tapasztalattá szelídül.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!