Nyűgözd le az ismerőseidet!

Van egy pár dolog, amire érdemes odafigyelni, ha finom csemegekukoricát szeretnénk vásárolni.

Fontos a minőség

  1. Az első és legfontosabb, hogy nézzük meg, hogy milyen a színe, mert sokan takarmánykukoricát árulnak csemegekukorica néven. Tudni kell, hogy a takarmánykukorica sötétebb, míg a csemegekukorica sokkal világosabb, vajszínű.
  2. A kukorica frissességét úgy tudod a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy megtapintod a „bajuszt”. Ha az száraz, a kukoricát több napja szedték, a szemek megkeményedtek, hosszabb főzési idő után sem puhulnak meg igazán.
  3. Hasznos, ha lebontjuk a kukorica héját is, és megnézzük, hogy  cső mennyire egészséges szemeket tartalmaz.
  4. Ezután a körmünket nyomjuk picit a szembe, és figyeljük meg, hogy jön-e ki belőle tejszerű nedv. Amennyiben igen, akkor jól választottunk!

Tévhit, hogy a csemegekukoricát sokáig kell főzni. Sőt! Minél tovább főzzük, annál keményebb lesz. Fontos, hogy annyi vizet öntsünk az edénybe, amennyi ellepi a kukoricákat. Általában forrástól számított 7-10 perc alatt puhára fő. Ha elkészült vegyük ki a vízből! A főtt kukorica ízesebb, ha tisztítás és a bajusz eltávolítása után a burokleveleket a csövek mellé helyezzük a főzővízbe. Általában nem szokták sós vízben főzni, de kevés sóval főzve talán még finomabb. Frissen vajjal megkenve pedig igazi ínyencség.

Mit érdemes tudni a kukoricáról? 

  • A friss szemek 75% vizet, mind e mellett fehérjét,  zsírt és igen sok szénhidrátot, többek között glükózt, fruktózt és szacharózt, valamint összetett szénhidrátokat, keményítőt.
  • A vitaminok közül tartalmaz A-, -B1-, B2 és B6  C-, és E vitamint.
  • Az ásványi anyagokban gazdag: van benne nátrium, kálium,  kalcium, magnézium, foszfor,  kén.
  • A nyomelemek közül viszonylag sok vas, cink, réz és mangán van benne.
  • A kukoricaliszt gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
  • Kiemelendő foszfatidil-szerin tartalma. Ez a vegyület az agyi információátadás egyik kulcsmolekulájaként különösen 40-50 éves kortól hasznos a szellemi frissesség megtartásához. A stresszhatások, az idegesség és depresszió kivédésében is fontos.
  • Levelének és gyökerének főzete fájdalmas vizelés, húgyúti és hólyagpanaszok esetén ajánlott. Vesehomok- és vesekő megelőző szer.
  • A torzsavirágzat bibeszálait, azaz a kukoricabajuszt még a megporzás előtt érdemes szedni. Egyébként a belőle készült teát vízhajtó, enyhén élénkítő és értágító és vércukor-szabályozó hatása miatt fogyasztják.
   
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!