A zöld graffiti a festékszórós graffitihez hasonlóan illegális a közterületeken, de a kertedben vagy akár a lakásod falán nyugodtan kipróbálhatod!

HOZZÁVALÓK:

  • Néhány maroknyi moha
  • 2 bögre író vagy natúr joghurt
  • 2 bögre langyos víz vagy sör
  • fél teáskanál cukor

HOGYAN?

  1. Szerezd be a hozzávalókat (lásd alább). A mohát vizes, nedves helyeken, például egy erdei patak partján, esetleg öreg fatörzsek oldaláról tudod összegyűjteni, vagy virágárusnál is vásárolhatsz (ezzel kapcsolatban olvasd el a figyelmeztetéseket).
  2. Mosd át a mohát egy vödörben jó alaposan, hogy a gyökerek közül minél jobban kiázzon a föld. Akár áztathatod is, vagy többször is átöblítheted.
  3. A megtisztított mohát tépkedd kisebb darabokra, majd rakd turmixgépbe.
  4. Add hozzá a joghurtot vagy az írót, a vizet vagy a sört és a cukrot.
  5. Tedd rá a turmixgép tartályára a tetőt, majd kapcsold be a gépet, és addig turmixold a mohát, amíg zöldes színű, sűrű, homogén masszát kapsz.
  6. A festéket öntsd egy vödörbe, hogy könnyen oda szállíthasd, ahová a mohagraffitit szántad.
  7. Egy ecsettel vidd fel a mohából készült festéket a kiválasztott felületre. Minél durvább a felület, annál jobban meg tud tapadni a moha (üvegtáblára nem lehet mohagraffitit készíteni!). Legjobb, ha egy téglafalat vagy durvább vakolatú falfelületet választasz, esetleg valamilyen fából készült felületre dolgozol.
  8. Rendszeresen permetezd meg jó alaposan a mohát vízzel, hogy életben maradjanak a kis növények és beindulhasson a növekedés. (Legalább heti egy alapos öntözés javasolt, de minél gyakrabban permetezed a mohát, annál szebb lesz.)
  9. A moha néhány hét alatt életre kel és zöldellni kezd, de (egy darabig) csak azokon a területeken növekszik, amelyet befestettél. Így zöld képeket, mintákat vagy akár betűket formálnak a korábban csupasz felületen.

JÓ HA TUDOD!

  • A moha nedves, félárnyékos helyen tenyészik legjobban, így ha azt szeretnéd, hogy a mohagraffiti tartós legyen, ilyen helyet érdemes választani. Ha a mohát egy tűző napnak kitett falra festetted, próbáld legalább naponta öntözni!
  • Ha szép, szabályos formát szeretnél, ne szabad kézzel vidd fel a festéket, hanem használj sablont. A szabadon nőtt moha ugyanakkor soha nem lesz tökéletesen szabályos. Ha inkább olyat szeretnél, a már kifejlett mohapárnákból földdel együtt kell kiemelned a megfelelő alakú darabokat, és valamilyen szerves alapú, természetes ragasztóval (pl. csirízzel) a falra ragasztani.
  • Ha valamiért el akarod távolítani a mohát, permetezz rá citromlevet vagy tisztítószert, és várd meg, amíg elhal. Ezután könnyebben le tudod pucolni a falról.

FIGYELEM! Közterületen a mohagraffiti ugyanúgy tilos, mint a festékszórós változat! A mohagraffitit kizárólag a saját kertedben vagy lakásodban használd, ha közterületet szeretnél így kidekorálni, kérj hozzá engedélyt!

Forrás: hogyankell.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!