Súlyos következményei lehetnek az alufólia konyhai felhasználásának!

Az alufólia az egyik leguniverzálisabb kellék a konyhában. Használjuk csomagoláshoz, sütéshez, főzéshez. Egy friss tanulmány viszont rávilágított arra mit már eddig tudtunk az alumínium konzervekről.

Az alumínium egy neurotoxikus fém, ami káros hatással van az agyi funkciókra és összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral is. Az orvosok figyelmeztetnek, hogy az alumínium mentális hanyatlást, a koordináció elvesztését, a testünk feletti kontroll elvesztését, a memória és az egyensúly romlását okozhatja.

A tanulmány arra is kitér, hogy az ezzel való sütés főzés káros hatással lehet csontjaink egészségére mivel beépülnek a csontjainkba így kiszorítva onna a kálciumot. Ez a kórós kálcium veszteség csontritkuláshoz és egyéb csontmegbetegedésekhez vezethet.

Az orvosok szerint az alumínium részecskék belélegzése légzőszervi megbetegedésekhez is vezethet.

Nincs különbség akkor sem ha grillezés közben használjuk az alufóliát.

Bár azt régóta tudjuk, hogy az alumínium konzervek károsak az egészségre, valahogy az alufólia kapcsán sosem merült fel ez a gyanú.

Valószínűleg szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában. A szervezetbe került nagyobb mennyiségű alumínium alumíniummérgezést okozhat, amelynek tünetei a következők:

    kiszáradt bőr,
    fejfájás,
    felfúvódás,
    gyomorégés,
    emlékezetvesztés,
    izombénulás,
    zavartság,
    a nyálkahártya kiszáradása,
    megfázásra való hajlam

Amire a legtöbben nem figyelnek, hogy az alufólia magas hőmérsékleten fémrészecskéket bocsát ki, melyek beszívódnak az ételbe. Még ha a részecskék nem is válnak ki, az alumínium kémiai kimosódása is előfordulhat néhány fűszer vagy pl. citrom hatására.

Az alumíniummal való főzés tanulmányozása során arra jöttek rá, hogy az így készült étel akár 400 mg alumíniumot is tartalmazhat. Minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a kimosódás mértéke. A kutatás szerint tehát az alufólia egyáltalán nem alkalmas sütésre, főzésre és nem használhatjuk együtt zöldségekkel, fűszerekkel, citrusfélékkel sem.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az alumínium bevitelének napi mennyisége maximum 60 mg lehet.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!