ÍGY LEHET IGÉNYELNI!

Rendkívüli támogatás és rendkívüli pénzbeli segély több esetben is jár!

Önkormányzati segélyezés (jogszabályi háttér: Szt. 45.§)
A települési önkormányzat képviselő-testületének a települési támogatásának megállapításának, kifizetésének, folyósításának és felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló rendelete szabályozza.

Az önkormányzatok által biztosított ellátás neve egységesen települési támogatás lett.
E támogatás keretében az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást. Az önkormányzat kötelezettsége abban áll, hogy a települési támogatásról rendeletet alkosson. Annak eldöntése, hogy e támogatás keretében milyen célokra, mely feltételek teljesülése esetén milyen összegű támogatást nyújt, teljes mértékben az önkormányzat mérlegelési jogkörébe tartozik.

Az Szt. által szabott egyetlen kötelezettség az, hogy a képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani. A létfenntartást veszélyeztető élethelyzet, a létfenntartási gond meghatározása az önkormányzat jogosultsága, hasonlóan az ilyen helyzetekben nyújtandó támogatás összegének meghatározásához.

AZ IGÉNYLÉS HELYE a helyileg illetékes önkormányzat!

Az Szt. a települési támogatás keretében biztosítandó juttatások körét is felsorolja.

Települési támogatás keretében nyújtható támogatás különösen
a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,
c) a gyógyszer-kiadások viseléséhez,
d) a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.
Az Szt. szabályozása szerint a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást más jogszabály alkalmazásában lakásfenntartási támogatásnak kell tekinteni.

Az önkormányzatok ilyen esetekben nyújt rendkívüli települési támogatást:
Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

Igényelje ezeket a helyileg illetékes önkormányzatnál, a polgármesteri hivatalban, a szociális irodán!

Készítette: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Segélyek és Támogatások Főosztály

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!