Szerinted mikor roppan össze a szervezet?

A leghosszabb időt alvás nélkül töltők rekordját egy Randy Gardner nevű 68 éves férfi tartja, aki 17 éves volt, amikor orvosi felügyelet mellett, ellenőrzött körülmények között több mint 11 napot és 25 percet, azaz 264,4 órát nem aludt egyhuzamban. A trónról a honolului Tom Roundsot taszította le, aki 260 óráig bírta anélkül, hogy lehunyja a szemét.

A vizsgálatot Dr. John J. Ross vezette, akinek beszámolója alapján az alvásmegvonás enyhén szólva is szörnyű hatással lehet a testünkre. Gardnernél hangulatingadozásokat, koncentrációzavarokat, paranoiát és hallucinációt is megfigyeltek. A 10. napon megkérték, hogy számoljon vissza 100-tól, ő azonban 65-nél megállt és azt mondta, elfelejtette a feladatot. A férfi a kísérlet után 14 óra 40 percet aludt egyhuzamban, ébren volt pár órát, majd újabb 10 és fél órát durmolt. Az állapotát a vizsgálatot követően rendszeresen monitorozták és állítólag semmilyen maradandó károsodást nem szenvedett.

Gardner teljesítménye azért is nagyszerű, mert a 11 napot és 25 percet úgynevezett mikroalvások nélkül vészelte át.

Mi az a mikroalvás?

Egy speciális állapot, amely tarthat fél percig, de egy töredék másodpercig is. Ilyenkor az agy átmenetileg pont ugyanúgy viselkedik, mintha aludnánk. Számtalan közlekedési baleset következik be, mert a sofőr a mikroalvás állapotába kerül. 

Ezekkel a következményekkel számolj, ha kevesebbet alszol, mint 7 óra:

Az agyműködésedre negatívan hat, ha rendszeresen nem alszol legalább 7-8 órát egy nap. Az alváshiány miatt a véráramlás lelassul, az agy nem kap elég vért, így oxigént sem. Ennek következtében nehezebben tudsz koncentrálni, tompul a gondolkodásod, romlik a problémamegoldó képességed, feledékennyé válhatsz.

Romlik a kedv - ideges, frusztrált, dühös leszel, könnyen felkapod a vizet. Az ok, hogy felborul, csökken a kapcsolat az agy két része, a frontális lebeny és az amigdala között. Előbbi a logikáért, a gondolkodásért, az észérvekért felel, míg utóbbi a félelem, az idegesség, az agresszivitás érzéseit tartja kordában. Alvás nélkül a mérleg nyelve az amigdala felé billen, ő veszi át az irányítást.

A depresszió kialakulása is valós veszély, ha alváshiányról van szó. Aki nem szán időt a napi 7-8 óra pihenésre, annak kb. tízszer nagyobb esélye van a betegség megjelenésére.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!