Reggelente úgy érzed, nincs erőd felkelni az ágyból? Változtassa rossz szokásaidon.

1. Hiányzik a testmozgás az életedből

Nem sportolsz, nem jársz edzőterembe. Úgy látod, hogy az egész hiábavaló, se erőd, se időd nincs erre. Ez pedig nagy tévedés. Mindig van idő néhány egyszerű gyakorlat elvégzésére. Nem szükséges minden nap teljesen kimerítened magad a testmozgással, az is elég, ha kimész a friss levegőre, és megteszel néhány kilométert gyalog. Egy a Georgiai Egyetemen készült tanulmány szerint azok az egészséges emberek, akik 20 percet töltöttek el az edzőteremben hat hét alatt, sokkal energikusabbnak és élénkebbnek érezték magukat, mint azok, akik lustálkodtak.

2. Kevés vizet iszol

Ha kevés a víz a szervezetünkben, és kiszáradunk, a vér elkezd sűrűsödni. Emiatt pedig a szívünk sokkal nehezebben pumpálja a vért, ami azt jelenti, hogy az oxigén és a tápanyagok lassabban érik el a szöveteket és szerveket, ezáltal pedig csökken az energiaszint is.

3. Nincs elég vas a szervezetedben

A vashiány állandó, tartós fáradtságot okozhat. A vas fontos szerepet játszik a szervezet normális működésének fenntartásában: biztosítja a stabil anyagcserét, és elszállítja az oxigént a tüdőkből a sejtekbe. A vas C-vitaminnal együtt szívódik fel a leghatékonyabban, a koffein azonban megnehezítheti a felszívódását. Vasban gazdag élelmiszerek például a különböző zöldségek, a marhahús, a tojás és a dió.

4. Maximalista vagy

A tökéletességre való törekvés azt eredményezi, hogy többet dolgozunk a szükségesnél, és állandóan jár az agyunk, hogy mi mindent kellene még csinálnunk. Lefekvés után is tovább 'pörög'. Tűzz ki egyszerűbb, könnyebben elérhető célokat, és győződj meg róla, hogy elég pihenést engedélyezel magadnak. Tanulj meg nemet mondani az embereknek. Mások kívánságainak és szükségleteinek folyamatos kielégítése lelkileg és fizikailag egyaránt kimerít. Élj saját magadért is.

5. Ne túlozz

Ha olyan személy vagy, aki folyton a legrosszabbtól tart, és mindig a negatív lehetőségeken gondolkodik, akkor valószínűleg komoly szorongást tapasztalsz. Ez pedig kimerít téged szellemileg, és állandó fáradtságérzetet okozhat.

6. A gyorséttermi és egyéb káros élelmiszerek fogyasztása

A gyorséttermi ételek nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot és egyszerű szénhidrátokat, amelyek hozzájárulnak a vércukorszint gyors növekedéséhez, és ezáltal nagy mennyiségű energiát biztosítanak nagyon rövid idő alatt. Ezután azonban a glikémiás index gyorsan lecsökken, és rendkívül fáradtnak érzed magad. Fogyassz minél több friss gyümölcsöt és zöldséget, és ne feledkezz meg a rostokról!

7. Fejetlenség vesz körül

Teremts rendet magad körül, így jobban tudsz összpontosítani az igazán fontos feladatokra. Ha rendetlenség vesz körül, az csökkenti a koncentrációs képességedet, és a fölösleges információk feldolgozásának terhét rója az agyra. Ha csupán 15 percet szánsz naponta a takarításra, az életed máris könnyebbé válik.

8. Alkohol

Lehet, hogy úgy gondolod, jó módszer a kikapcsolódásra, de valójában nem az. Eleinte az alkoholnak valóban nyugtató hatása van, de ahogy felszívódik, adrenalin felszabadulását idézi elő. Ha ünnepelsz valamit, vagy egyszerűen csak jólesne egy pohár erősebb ital, 3-4 órával lefekvés előtt fogyaszd. Így elkerülheted a másnap reggeli nehéz ébredést és a fejfájást.

9. A kávé és egyéb koffeint tartalmazó italok

Természetesen megengedheted magadnak, hogy egy csésze finom kávéval indítsd a reggelt. Ebben az esetben nagyobb energiahullámot tapasztalsz, amit azonban érezhető hanyatlás követ. Próbálj ki más módszereket is a könnyebb reggeli ébredés érdekében, ilyen például a kontrasztos zuhany (hideg-meleg víz váltogatása), vagy igyál egy pohár frissen facsart gyümölcslevet. Ha azonban szereted a kávét, nyugodtan fogyaszthatod reggel és ebéd után, ahogy más koffeines italokat is.

10. Ágyban töltöd a hétvégéket

Ha a fél napot az ágyban töltöd, este később alszol el, és másnap reggel fáradtan ébredsz. Tervezd meg előre a hétvégéket. Például menj el moziba, sétálj egy nagyot a parkban, találkozz a barátaiddal. Összességében próbáld minél aktívabban eltölteni a hétvégéket.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!