A hortenzia gondozása egyáltalán nem bonyolult, pár fontos szabályra kell csak odafigyelni, de alapvetően nagyon egyszerűen és könnyen nevelhető növény. Kifejezetten ellenálló a betegségekkel szemben, gyönyörű virágot hoz a nyáron és évelő virágként a telet is jól bírja a kertben. 

A hortenzia félárnyékos helyen érzi jól magát, ahol az erős napsugarak nem érik. Olyan helyre érdemes ültetni a kertben, ahol szórt fény jellemző, illetve általában a reggeli vagy a késő délutáni órákban éri a nap. A tápanyagban gazdag, mészmentes, savanyú talajt kedveli, amely jó vízáteresztő képességű.

Annak érdekében, hogy minden évben szépen virágozzanak a hortenziáink, néhány tanácsot érdemes megfogadni:

  • Bármilyen savas hatású konyhai ételmaradék hasznos lehet a hortenziák számára, például a citrusfélék héja vagy az ananász maradéka.
  • A káliumban, foszforban és nitrogénben gazdag tápanyagok hozzásegítik a hortenziát a megfelelő fejlődéshez és a szebb virágzáshoz.
  • A darált kávé nitrogénnel dúsítja a talajt, és elősegíti a szebb virágzást, hatására színpompásabbak lesznek a tövek. A kávéban lévő szerves vegyületek javítják a talajt, és segíthetnek megtartani a vizet. Eközben a koffein természetes stimulánsként működik, és elősegíti a mikroorganizmusok kiegyensúlyozott működését.
  • A tojáshéj egy természetes műtrágya forrás, amely tele van a hortenzia számára hasznos tápanyagokkal, és segít felvenni a szükséges tápanyagot a vízből és a talajból. A  legjobb megoldás, ha a tojáshéjat porrá zúzzuk, és megszórjuk vele a talajt a hortenzia tő körül, így pótolva a szükséges kalciummennyiséget. Fontos: felhasználás előtt szárítsuk meg teljesen a tojáshéjat, hogy elkerüljük a penészesedést.

Mitől kékül a hortenzia?

A hortenzia virágának a színe a talaj kémhatásától függ: ha elég savas a föld, akkor a hortenzia virágai kék színekben pompáznak. Amennyiben a föld pH-értéke 5,5 alatti, akkor a rózsaszín árnyalatú virágok egyszerűen kékké változnak. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!