Ez lehet az egész ausztriai fertőzéshullám gócpontja.

Jól érzi magát, de egyelőre nem jöhet haza az a magyar, aki egy tiroli karanténban rekedt. A férfi, aki anonimitást kért, a Privátbankár.hu-nak adott interjúban azt mondta: a településen valószínűleg mindenki fertőzött. Beszélt arról is, hogy az ott ragadt emberek nehezen viselik a bizonytalanságot, az orvosok pedig csak a súlyos betegeket látogatják.

- Ischglben vagyok egy völgyben (falu Tirolban az osztrák-svájci határnál, légvonalban mintegy 20 kilométerre van az osztrák-svájci-olasz határtól – a szerk.),  ami az egész ausztriai fertőzéshullám gócpontja. Négy faluval vagyunk egy karanténban.

A hegyen dolgozom egy étteremben, ahonnan csak sível vagy transzporttal lehet lejutni. Amikor szólt a főnökünk, hogy aki akar, mehet, én úgy döntöttem, hogy maradok, mivel elég kaotikus volt minden. Később kiderült, hogy már azokat sem engedték ki a faluból, akik megpróbáltak kijutni. Aki pedig elment az étteremből, az automatikusan elvesztette az állását.

- Mit jelent a karantén a gyakorlatban? Nem hagyhatod el a falut vagy a házadat sem?

- Kijárási tilalom van, a völgyet nem lehet elhagyni. Elvileg csak boltba, gyógyszertárba lehetne kimenni.

- Hivatalosan mit közöltek veletek, mit kell csinálnotok?

- Hivatalosan semmi információt nem kaptunk, még a cégtől sem. Kapunk bőségesen enni, a szállás is meg van oldva, a cég pedig karantén idejére is állományban tart. Más a helyzet egyes hoteleknél: szállást adnak, de a munkaviszonyt megszüntették vagy szabadságolják a dolgozókat.

- Kértél orvosi segítséget vagy vírusvizsgálatot?

- Nem, hiszen semmi bajom sincs, fitt vagyok. Bár az elmúlt hetekben folyamatosan megfázással küzdöttem, komolyabb tüneteket nem észleltem. Minket nem is tesztelnek, mert 90 százalékra veszik, hogy betegek vagyunk. Állítólag van néhány idős beteg, akik nagyon rosszul vannak. Az itt dolgozók többsége azonban 20 és 45 év közötti, így nincs olyan sok beteg. Az orvosok csak a súlyos eseteket látogatják. Az ismerősöm párja például kért segítséget, de nem mentek ki hozzá túlterheltség miatt. Másnap mentek volna ki, de addigra javult az állapota. A rendelő itt van a szállással szemben. Ha valakinek gondja van, telefonon be kell jelentkeznie. Én még nem mentem, és nem is tudom, hogy lehet-e tesztet kérni.

- Hogyan viselik a karantént a völgyben élők?

- A helyiek szerintem jobban, hiszen itt télen többször is előfordul, hogy hetekre le kell zárni a völgyet. Az itt ragadt emberek viszont nehezebben viselik a bizonytalanságot. Nem tudjuk, hogy tényleg kiengednek-e minket április elején. Nem tudjuk, hogy ha majd hazamegyünk, otthon is karanténba kell-e vonulnunk. Nem tudjuk, leszünk-e tesztelve. Ezekre a kérdésekre még a konzulátus sem tudott válaszolni.

- Ha tünetmentes vagy, akkor elhagyhatod a térséget?

- Nincs semmi infónk arról, hogy melyek a feloldás feltételei. A konzulátus szerint a karantén jövő hét péntekig (március 27-ig) van érvényben, de ők is csak abból indultak ki, hogy múlt pénteken 14 órakor zárták le a völgyet. Legutóbb viszont azt hallottuk, hogy április 5-ig meghosszabbították a karantént.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!