Olyan dolgokról lesz szó, amelyekről valószínűleg teljesen megfeledkeztél.

Időnként nem árt, ha végzünk egy gyors ellenőrzést, és megszabadulunk azoktól a dolgoktól, amelyekre már nincs szükségünk, hogy a lakást valóban kényelmes otthonná tegyük, ahová mindig öröm visszatérni.

Lehet, hogy azt gondolod, nincs fölösleges kacat a házban, hiszen már megszabadultál a régi bútoroktól, vagy a nagymama régi holmijától, ami már csak a port fogta valahol. De itt most olyan dolgokról lesz szó, amelyekről valószínűleg teljesen megfeledkeztél.

1. Régi nyugták

A kiadások nyilvántartása természetesen hasznos. De ennek nem a számtalan nyugta megőrzése a legpraktikusabb módja. Ezek idővel különben is kifakulnak, mert a tintának árt a napfény.

Jó alternatívát jelenthet az elektronikus ellenőrzés. Most, amikor szinte mindent készpénz nélkül fizethetünk, és a banki alkalmazás automatikusan elmenti az okostelefon memóriájába a kiadásokat, nem szükséges megőriznünk a nyugtákat. Ha pedig nagyobb összeget készpénzzel fizetsz ki, fotózd le a nyugtát. A fotó, a papíron lévő tintával ellentétben, nem fakul meg, és felmutathatod akkor is, ha vissza akarod küldeni, vagy kicserélni a vásárolt terméket.

2. Pár nélküli fülbevalók

Valószínűleg te is vesztettél már el legalább egyszer egy fél pár fülbevalót. Mihez kezdjünk a másikkal? Hacsak nem akarunk kalóznak öltözni valamilyen jelmezes bulin, a fél pár fülbevalónak nem vesszük hasznát, és eladni sem tudjuk. A pár nélküli fülbevalótól kétféleképpen szabadulhatunk meg: ha egyszerű bizsu, vagy aranyozott darab, akkor egyszerűen dobjuk ki, ha pedig valamilyen nemesfémből készült ékszer, adjuk zálogházba.

Néha azonban lehet okunk arra, hogy megőrizzünk akár egy fél pár arany fülbevalót is. Például, ha az ékszer kedves emlékeket őriz, és ezért fontos a számunkra, vagy esetleg a férjünktől kaptuk ajándékba. Ebben az esetben keressünk fel egy ékszerészt, és kérjük meg, hogy olvassza be, hogy átalakíthassa azt például egy medállá vagy gyűrűvé.

3. Régi ágynemű

Nincs is annál jobb érzés, mint egy nehéz munkanap után befeküdni a puha, kényelmes ágyba. Ehhez az érzéshez a tiszta, mutatós ágynemű is hozzájárul, nem igaz? Legyünk őszinték: a régi pamutágyneműket, amiket még a 2000-es években vásároltunk, ha nem előbb, ki kellene dobnunk. Általában véve minden elszíneződött lepedőt és párnahuzatot megbánás nélkül kidobhatunk.

Ha szeretnél hozzájárulni egy fenntarthatóbb, ökologikus életmódhoz, akkor a használt vásznakat újrahasznosításra is szánhatod. Sok nagy üzlet átveszi a régi textilárut, keress ilyen átvételi pontokat a lakhelyed közelében.

4. Fölösleges ajándéktárgyak

A különböző szimbolikus figurák, szobrocskák, a kollégákról ajándékba kapott hűtőmágnesek, a nevetséges és nehéz váza, amit egy távoli rokon adott a születésnapunkra, egy parfüm, aminek nem szeretjük az illatát… Ezek a dolgok sem örömet, sem hasznot nem hoznak. Csak porosodnak a polcon, de kidobni sem akarjuk, hiszen mégis csak ajándékba kaptuk.

Ha nem akarod egyszerűen a kukába dobni ezeket a tárgyakat, próbáld meg továbbajándékozni őket. Viszont azt, ami nem talál gazdára, könyörtelenül ki kell dobni.

5. Egy rég elfelejtett hobbi kellékei

Lehet, hogy valamikor úgy döntöttél, szeretnél megtanulni hímezni, és már a tűt és cérnát is megvásároltad hozzá. Néhány próbálkozás után azonban rájöttél, hogy nem neked való: az ujjaid és a szemeid elfáradnak, és ahelyett, hogy megnyugodnál, csak még többet bosszankodsz miatta. Elpakoltad a kellékeket az éjjeliszekrény fiókjába, és csak akkor nézel rájuk, ha időnként takarítasz.

Ismerd be: nem valószínű, hogy valaha újra nekifognál a hímezésnek. A hímzőkészletet elajándékozhatod egy barátodnak, akit valóban leköt ez az elfoglaltság, vagy ha vadonatúj, akár el is adhatod, és kereshetsz egy másik hobbit, ami igazán érdekel.

6. Üres füzetek, amikbe nem írsz semmit

A különböző mutatós füzetek és noteszek iránt még azok is lelkesednek, akik már hosszú ideje nem írtak kézzel. Az írószerboltban elkalandozunk a fényes borítójú noteszek és a cicás tollak között. Elgondoljuk, mi mindent írhatnánk le: „ebbe a noteszbe jegyezném fel a terveimet, ide írnám le az edzéstervemet, ebben a diétámat vezetném.”

És az első néhány napban valóban írnánk is egy pár bejegyzést. Aztán egyszerűen a többi notesz közé hajítjuk, amit szintén hirtelen felindulásból vásároltunk annak idején, és amelyek azóta is üresen, vagy majdnem üresen állnak.

Mindezeket a fölösleges dolgokat szintén újrahasznosíthatjuk, ahelyett, hogy egyszerűen kidobnánk, hogy ne vesszenek teljesen kárba.

7. Drót vállfák

Ezek egyáltalán nem praktikusak. Egyrészt azért, mert a ruhák beleakadhatnak a horogba és elszakadhatnak.

Másrészt pedig azért, mert ha a ruhák hosszú ideig lógnak ezen a vékony fémhuzalon, deformálódhatnak, elnyúlhatnak. A megfelelő vállfának utánoznia kell a vállunk formáját, hogy a ruhák megőrizzék a tartásukat, amíg a szekrényben lógnak. A kedvenc ingünk vagy kosztümkabátunk csúnyán elnyúlhat az egyszerű drót vállfán, a ruhák súlya alatt pedig a vállfa maga is deformálódhat. A legkényelmesebb és legtartósabb megoldást a vastag fa vállfák jelenthetik.

8. Üres cserepek

A szobanövények különböző sorsra juthatnak: átültetjük őket, vagy kiszáradhatnak. Akárhogy is legyen, a cserepek üresen maradnak, és idővel felhalmozódnak az erkélyen vagy a szekrény tetején. Valószínűleg azt tervezed, hogy új növényeket ültetsz a régiek helyébe, de valahogy soha nem jutsz odáig.

Ha egy év elteltével sem sikerült új hasznot találnod az üres cserépnek, minden sajnálkozás nélkül kidobhatod. Ha később mégis úgy döntenél, hogy új növényeket szeretnél, sokkal egyszerűbb új cserepeket vásárolni, mint éveken át fölöslegesen őrizgetni a régieket.

9. Régi töltők

Bár az okostelefonoknak USB töltőjük van, sokan még mindig őrizgetik a régi telefontöltőket a lakásban. Az érthető, ha a szívednek kedves régi dolgoktól nem akarsz megszabadulni, de miért tartanál meg valamit, ami teljesen hasznavehetetlen és elavult?

10. Felújítások után megmaradt építőanyagok

Lakásfelújítás után mindig megmarad valami: egy fél vödör festék, vagy egy méter tapéta. Ilyenkor mindannyiunkban ugyanaz a gondolat merül fel: „Megtartom, mert még szükségem lehet rá”. De valójában nem tudjuk felhasználni azt a darab tapétát, a megbontott festék pedig, még ha megfelelően tároljuk is, 2 évnél tovább nem áll el.

11. Háztartási eszközök, amiket már nem használunk

Van egy régi hajszárítód, ami még működik, és nem dobod ki, pedig már vettél egy újat? Vagy egy kenyérpirítód, amit egyszer sem használtál a vásárlást követő első hónap óta? Vagy egy gyümölcsfacsaród, amit soha nem használsz? Mind tisztában vagyunk vele, hogy ezeket a gépeket már nem fogjuk használni.

Természetesen kidobni sem kell őket, hiszen működőképesek. Az új, kevéssé használt eszközöket megpróbálhatjuk eladni, a régi, de még működő dolgokat pedig a rászorulóknak adományozhatjuk.

Te is úgy gondolod, itt az ideje, hogy kitakarítsd a szekrényt, és megszabadulj a fölösleges dolgoktól? Esetleg vannak saját trükkjeid, amelyekkel megakadályozod, hogy felgyűljenek a lakásban a hasznavehetetlen kacatok?

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!