A bőrkeményedés kemény, megvastagodott bőrréteg, amely leginkább akkor alakul ki, ha a bőr hosszabb ideig fokozott nyomásnak, súrlódásnak van kitéve. Emellett a genetika, a túlsúly, a láb deformitása és egyes betegségek, fertőzések is hajlamosíthatnak az elváltozásra.
Főleg a talpon és a sarkon jön létre. Nem csupán esztétikai problémát okozhat, hanem kellemetlenséget, fájdalmat is, sőt ha kisebesedik, súlyos esetben akár el is fertőződhet.

A bőrkeményedés általában nem múlik el magától, és idővel rosszabbodhat, ezért érdemes foglalkozni vele. A pedikűrösök profi módon meg tudnak szabadítani tőle, ám van néhány házi módszer is, ami beválik. Levágni, pengével eltávolítani egyenesen tilos és veszélyes, de az alábbi két trükköt érdemes bevetni. 

1.

Szájvízre és ecetre lesz szükséged: tegyél belőlük fél-fél csészével egy vízzel teli lavórba vagy a lábfürdődbe, ha van, majd áztasd benne a bőrödet 15 percen keresztül. Ezután jól dörzsöld meg egy erősebb test- vagy lábradírral a területet, aztán jöhet az öblítés. Ha megvagy, dörzsöld le óvatosan egy habkővel a fellazult, megpuhult bőrréteget. A folyamat végén egy jó krémezés is kijár a lábadnak.

2.

Aszpirint, citromot és vazelint készíts elő. A citrom levét almaecettel is helyettesítheted. Tegyél két aszpirint egy tálkába, majd facsard rá fél citrom levét, és hagyd, hogy feloldódjanak. Ezután adj az egész keverékhez vazelint, majd tedd egy sebtapaszra vagy gézlapra, és hagyd egész éjszakán át a lábadon a kencét. Másnap vedd le a kötést, és habkővel dörzsöld le a felpuhított bőrkeményedést.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!