Lassan már a távoli bolygókról is többet tudunk, mint néhány mindennapi jelenségről. A tudomány nem mindenható, és nem tud mindenre magyarázattal szolgálni. Vannak dolgok, amelyeknek bosszantó módon évtizedek, évszázadok óta nem találják az okát. Mit gondolsz, valaha lesz minden kétséget eloszlató magyarázata az alábbi 6 jelenségnek?

1. ZÚGÓ HANG TAOS-BAN
Az USA délnyugati részén található Taos városának lakosai évek óta hallanak egy alacsony frekvenciájú hangot, amely a sivatag felől érkezik. Ez a mormogó, búgó hang leginkább egy nehéz jármű hangjára emlékeztet, mintha lefelé tartana egy úton. Itt viszont nincsenek a közelben nagy utak, mégis, vannak, akik hallják a hangot (nem mindenki!), ami képes akár az őrületig, öngyilkosságig sodorni őket. Néhányan úgy vélik, ez egy szerencsétlen ómen, a tudósok pedig még nem találták meg a hang forrását. A jelenség egyébként nem teljesen egyedülálló, a világ néhány helyén már beszámoltak róla, így például Bristolban és Sidney egy részén is.

taos-usa

2. DÉJÀ VU
A déjà vu kifejezés azt jelenti: ’már látott’. Mindenki ismeri azt a jelenséget, amikor egy helyzetbe kerülve, hirtelen úgy érezzük, hogy ez már korábban is megtörtént velünk, pontosan ugyanígy. A különös érzés hátborzongató tud lenni. Úgy vélhetjük, hogy ez egyszerűen nem létezik, hogy kétszer hajszálpontosan ugyanazon körülmények között, hajszálpontosan ugyanazt csináljuk. A tudósok próbálták vizsgálni a jelenséget, az agy működésének kutatásával, az álmok elemzésével, de mivel nagyon nehezen körülhatárolható, megfogható folyamatról van szó, nem sokra jutottak.

dejavu

3. HALÁLKÖZELI ÉLMÉNYEK
Azok az emberek, akik megtapasztalták már a halál közelségét, gyakran beszélnek arról, hogy egy alagútban voltak, amelynek végén fény várta őket, úgy érezték, mintha repülnének, és egyesek a halott rokonaikat is látni vélték. A halálközeli élmények vizsgálatánál az a legnagyobb nehézség, hogy a szív leállása után az agy szinte azonnal leáll, így elméletben a klinikai halál állapotában nem érezhetünk vagy tapasztalhatunk semmit sem. A vizionálásokat ugyan többen, többféleképpen próbálják megmagyarázni, de az igazán nehéz feladvány azt megfejteni, hogy egyesek az újraélesztés után miért tudnak aprólékos részleteket mesélni arról, hogy mi történt aközben a szobában, amíg ők élettelenül feküdtek.

halalkozeli

4. SZELLEMEK ÉS KÍSÉRTETEK
A történelmi legendák tele vannak visszatérő kísértetekkel, és léteznek házak, ahol ma is látni vélnek szellemeket. Bár bizonyítékot, fotót vagy videót nem sikerült hitelt érdemlően eddig senkinek sem készítenie, vannak, akik esküsznek a túlvilági lények létezésére. A tudósok tömeghisztériával, mentális problémákkal, mérgezésekkel magyarázzák a jelenségeket, de még így is akadnak esetek, amelyek kifognak rajtuk.

szellemek

5. MEGÉRZÉSEK
A megérzéseket gyakran a hatodik érzék működésének tartják. A tudósok ugyan még mindig nem találják a jelenség magyarázatát, mégis az életünk része, hogy valaki eszünkbe jut 20 év távlatából, majd 2 percre rá összefutunk az utcán, vagy megérezzük, hogy másik úton kell hazaindulnunk, és valóban, a szokott útvonalon tömegbaleset történik. Véletlen lenne?

megerzes

6. A PLACEBO HATÁS
Az orvostudomány egyik legnagyobb megválaszolatlan jelensége a placebo hatás. Nem tudni, hogy egy hatóanyagot nem tartalmazó tabletta hogyan képes gyógyítani, ha azt hisszük róla, hogy valóban gyógyszer. Ez a fajta öngyógyítás, önszuggesszió olyan erős lehet, hogy akár komoly betegségekből is felépülhetünk, ha meggyőződésünk, hogy a bevett pirula valójában gyógyhatású. Természetesen szélhámosok és csodaszergyártók tömege él vissza ezzel a jelenséggel.

placebo

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!