Az információs szakemberek számításai nem túl biztatók.

Ha megismétlik nyáron elkövetett hibájukat, vagyis túl hamar oldják fel a korlátozásokat, akkor nemsokára egy harmadik koronavírus hullámra számíthatunk - írja a The Week David Nabarro, a WHO koronavírussal foglalkozó munkatársára hivatkozva.

Nabarro szerint az európai országok elmulasztották kiépíteni a szükséges infrastruktúrát a nyári hónapok során, miután sikerült megfékezniük a járvány első hullámát. Ugyanez fog történni, ha újra elmulasztják a járvány kezeléséhez szükséges infrastruktúra kiépítését.
A szakember kiemelte, hogy a sikeres ázsiai járványkezelés szempontjából kulcsfontosságú volt, hogy nem szüntették meg túl korán a korlátozó intézkedéseket – azzal várni kell, amíg az esetszám alacsony lesz, és alacsonyan marad. „Európa válasza befejezetlen volt” – mondta Nabarro.

Ha a lakosság nem korlátozza a kontaktusszámot, akkor az ünnepek után a járvány harmadik hullámával kell majd szembenézni, ami rengeteg halálozással és az eddigi eredmények sutba dobásával járna.

A szerbiai információs szakember számításai nem túl biztatók

A koronavírus-járvány 3. hullámában sokkal több fertőzöttre és halottra lehet számítani, valamint tovább is tarthat majd, mint a tavaszi és az őszi hullám - véli Prof. dr. Petar Kocovic, információ-technológiás szakember, akinek az elemzése a vajdasági Szabad Magyar Szóban jelent meg.

A matematikai képletekre alapuló előrejelzés igyekszik előrevetíteni mire számíthatunk. A professzor szerint legkorábban januárban csenghet le a covid 3. hulláma, de akár áprilisig is eltarthat, majd rögtön egy 4. hullám is követheti.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!