Tippelj, melyik város a legboldogabb és legkevésbé boldog.

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja és a Bagdi Bella vezette Jobb veled a világ alapítvány elkészítette az ország boldogságtérképét. Kutatásuk szerint Székesfehérváron él a legtöbb elégedett ember, a legkevésbé boldog település pedig Kaposvár.

A vizsgált időszakban a Közép-Dunántúlon lakók vallották magukat a legboldogabbnak. Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Csongrád megyében kimutathatóan nőtt a lakosság jólétszintje, újabban ezek a megyék vezetik a boldogságrangsort. Viszont jelentősen csökkent a jólétszint Zala, Vas, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. 
– A környezet változása, a gazdasági fejlődés az egyik legfontosabb tényező, ami befolyásolja az egyéni boldogságérzést – mondta Oláh Attila, a kutatást vezető professzor.

Bár a kutatók nem vizsgálták a beruházások mennyiségét és a munkahelyteremtési adatokat, azt egy ideje már tudományosan igazolták, hogy jobban boldogulnak az emberek, ahol jobbak az anyagi feltételek. Vagyis a pénz igenis boldogít. Nemcsak azért, mert több mindent lehet megvásárolni, elérni, és kevesebb hiányt szenvednek anyagi javakból, hanem a biztonságérzetet is javítja, ha baj esetén van tartalék, amihez nyúlni lehet.

A térképről leolvasható, hogy mely régiókban és megyékben milyen mértékben tartják boldognak magukat az emberek. A vizsgálatban 2019-20-ban 7863, 17-92 éves férfiak és nők vettek részt (Magyarország 962 településéről, átlag életkor: férfiak=45,44, nők=45,73).

A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására valamint a karaktererősségek vizsgálatára. A vizsgálati adatok lehetőséget adtak a férfiak és a nők, a különböző életkori csoportok, a különböző családi állapotú, az anyagi jólét különböző fokán élő, a különböző iskolai végzettséggel és foglakozással bíró személyek boldogság, élettel való megelégedettség, globális jóllét és mentális egészség szintjének összehasonlítására.

A budapestiek 'átlagos' boldogságszintje meglepő, hiszen a főváros kínálta lehetőségek - jövedelmek, szórakozási lehetőségek, stb - magasan az országos átlag felett vannak.

Részletesebb eredmények EZEN A LINKEN érhetők el.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!