Nem is hinnénk milyen eltérés van az országok között!

A testi, lelki és mentális egészség szempontjából rangsorolt 138 országot a World Economic Forum, melynek a közelmúltban közreadott listája rendkívül részletesen és sok szempontból méri fel a vizsgált országokat. Az egyik ilyen szempont, hogy melyik országban, milyen hosszú életre számíthatnak az ott élők – olvasható a Kívül tágasabb blogon.

A lista élén álló első 30 országban az átlagéletkor meghaladja a 80 évet, sajnos ebben Magyarország nincs benne. Az összegzések alapján az tűnik ki, hogy hosszú életre elsősorban a gazdaságilag fejlett országokban számíthatnak az emberek – a fejlett egészségügy, és az egészségesebb táplálkozási lehetőségek miatt.

Ötödik helyezett: Olaszország (82,7 év)

A The Lancet orvosi szaklap szerint az olaszok azért élnek ilyen sokáig, mert nagyon kicsit a szegények és a gazdagok közötti rés, azaz a lakosság jelentős része jut hozzá egészséges és friss ételekhez, ami a szegényeknek sok országban a luxus kategória.

Negyedik helyezett: Svájc (82,8 év)

Svájc gazdag ország, ami azt jelenti, hogy lakói számára elérhető a minőségi egészségügy és a megfelelő táplálkozás.

Harmadik helyezett: Spanyolország (83,1 év)

Aki már valaha fogyókúrázott (vagy akár csak kacérkodott a gondolattal), biztosan hallott a mediterrán diétáról, amit a spanyolok alapból nyomnak. A sok friss zöldség, a hal, az olívaolaj – ezek mind hozzájárulnak a hosszú élethez.

Második helyezett: Japán (83,6 év)

Lassan már nem is meglepetés, hogy nem a távol-keleti ország áll az élen, hiszen három éve „csúsztak vissza” a második helyre. Az ok elkeserítő, és pontosan mutatja a modern társadalom problémáit is: a női lakosság körében egyre magasabb öngyilkossági arány. A hagyományosan egészséges étkezési szokások azért még így is a közvetlen élbolyban tartják Japánt.

Első helyezett: Hongkong (84 év)

A kiegyensúlyozott, egészséges étkezési szokások és a tea fogyasztása mellett sok szaklap arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendkívül elterjedt tai chi harcművészet népszerűsége indokolja a helyiek hosszú életét.

Íme az első 21 ország listája, hazánk sajnos nincs közöttük. 

Forrás: Global Competitiveness Index

Magyarország az 52. helyen található 75,9 éves várható élettartammal. A teljes listát ide kattintva találod.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!