A férfi 100 000 forintot talált egy kecskeméti áruház bejáratánál lévő bankjegykiadó automatában, és eltette...

A rendőrség hivatalos honlapján érdekes felhívás jelent meg: egy férfi pénzt talált egy ATM bankjegykiadó nyílásában azért keresik a kecskeméti rendőrök. A police.hu felhívásában közzétették, hogy lopás gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság - írja a penzcentrum.hu.

Képet is közöltek az elkövetőről. A 65 év körüli férfi 100 000 forint készpénzt talált egy kecskeméti áruház bejáratánál lévő bankjegykiadó automatában, és azt jogtalanul elvette.

Képzeljük el a szituációt így első hallásra esetleg ártatlannak, vagy szerencsésnek tűnő helyzet. Pénzt akarunk felvenni egy ATM-ből, de még mielőtt betennénk a kártyánkat a bankjegykiadó automatába észrevesszük, hogy pénzkiadó nyílásában már ott van pár bankjegy. Valószínűsíthető, hogy a legtöbb ember nem sokat gondolkozna, hanem eltenné az ott talált pénzt.
Az ilyen esetet a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 370. §-a szabályozza, ami így szól: “aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el”. Tehát logikusan gondolkodva a kártyabirtokos tulajdona az ATM által kiadott pénz, így a megtaláló köteles az esetet jelezni a bankban jelezni és ott a pénzt leadni.
A Btk. paragrafusa szerint a lopást , abban az esetben, ha kisebb értékre történik, akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik. Viszont, ha például 500 ezer forintot meghaladó összeget találunk az ATM-ben, és eltesszük, az már nagyobb értékű lopásnak minősül, ezért akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

Mit tegyünk ilyen helyzetben, hogy elkerüljük a büntetést?
Ha pénzt találtunk az ATM bankjegykiadó nyílásánál:
– hívjuk az automatán szereplő telefonszámot – a bank munkatársa elmondja majd, mi a teendő.
– Ha például bankfióknál lévő ATM-nél történt az eset, be kell menni és jelezni kell a fiókban az esetet.
– inkább ne használjuk az automatát, ha bármi szokatlant tapasztalunk,.
Köztudott, hogy az ATM –nél fénykép készülhet rólunk, így érdemes helyesen cselekedni, ha nem akarjuk egy rendőrségi felhívásban viszontlátni magunkat, mint körözött személy. Forrás : penzcentrum.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!