A pitypangméz, ami egyébként nem összekeverendő a rendes mézzel, mivel a méhecskékhez sincs köze, igazából inkább egy rendkívül finom, sűrű szörp, ami sokáig eláll, ráadásul egy igen jótékony hatású gyógynövény virágából készül. 

Hozzávalók:

– pitypang virág szár nélkül
– víz
– cukor
– sűrű szövésű szűrő vagy konyharuha (de szuper eszköz erre a célra egy pelenka vagy nagyobb gézdarab is)

Az arányokat kezeld rugalmasan, de kb 200 virághoz 7 dl víz kell és 70 dkg cukor.

Szedj minél több pitypangvirágot. Borítsd ki az udvaron vagy az erkélyen, és terítsd ki egyenletesen, hogy a hangyák és más apró rovarok kimászhassanak belőle.

A virágokat nem mossuk meg! Ha megmosnánk őket, akkor a virágpor jelentős része is eltűnne a lefolyóban.

A virágokat tedd egy edénybe, majd engedj rá annyi csapvizet, hogy ellepje a pitypangokat. Ez csak azért trükkös, mert a virágok azonnal feljönnek a víz tetejére, tehát vagy lenyomod őket kézzel, hogy lásd, mennyi az annyi, vagy szemmértékre vizezel.

Forrald fel! Mikor már gyöngyözik a víz, maradj mellette, mert a felforralás a pitypangméz készítésének esetében annyit jelent, hogy amikor elkezd rendesen forrni, már el is kell, hogy zárd alatta a tűzet, de azonnal.

A felforralt virágos vizet hagyd állni 24 órán keresztül, majd szűrd le a virágokat és alaposan nyomkodd vissza a lébe a bennük maradt virágport. A virágokat ezt követően már nem használjuk.

1 nap után újra feltesszük főzni, és jöhet a cukor. Fokozatosan adagolva keverjük bele a cukrot a folyadékba és addig adjunk hozzá újabb és újabb adagot, amíg nem kapunk szirup állagot.

Ha elértük a célunkat, kanalazzuk bele az elkészült pitypangmézet tiszta befőttes üvegekbe.

Így fogyaszd:

Mi, nyáron úgy isszuk, hogy ébredés után egy háromdecis pohárba megy a szörp, rá egy kanál organikus almaecet és szénsavmentes ásványvíz. Az almaecet a pitypang vízhajtó, vértisztító és anyagcseregyorsító hatását felerősíti, úgyhogy nálunk 4o fokban sem dagad senkinek a lába.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!