A sárkánygyümölcs házilag is termeszthető!

Az exotikus kaktuszféle állaga hasonlít a kiviéhez, puha, lédús, íze frissítő, kissé olyan, mintha a kivit és az uborkát keresztezték volna. Nyersen magában fogyasztható.

A sárkánygyümölcs (Pitaya)  több Közép- és Dél-Amerikában őshonos kaktuszféle termése. Nálunk is kapható, 1000-1500 Ft darabja a boltokban, amiből akár saját növénykét is nevelhetünk házilag.

A sárkánygyümölcs az alábbi gyógyhatásokkal rendelkezik:

  • erősíti az immunrendszert,
  • csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet,
  • segíti az emésztést,
  • rákmegelőző hatású,
  • jót tesz a bőr és a haj egészségének.

Megtalálható benne: a C-, B1-, B2-, B3-vitamin, kalcium, foszfor, vas, fehérje, rost. Az immunrendszer működése nagyban függ az emésztőrendszer állapotától, és a sárkánygyümölcs hatékonyan javítja azt.

Szemerősítő

A sárkánygyümölcs erre is jó, ugyanis A-vitamint tartalmaz, amire a szemnek feltétlenül szüksége van a megfelelő működéshez.

Idegrendszer-serkentő

A B-vitamin miatt javítja az idegrendszer állapotát. Ez a vitamin az egyik legfontosabb tápanyag, amire az idegeknek szüksége van a megfelelő működéshez. A másik egy elengedhetetlen ásványi anyag, a kalcium, amit szintén tartalmaz ez az édes kis gyümölcs.

Erős csontok és fogak

Csak megint az előbb is említett kalciumra tudunk visszautalni, ugyanis az és a foszfor (mely szintén bőven jelen van a sárkánygyümölcsben) feltétlenül szükséges az egészséges csontozat fenntartásához. Amikor ez a két ásványi anyag megfelelő arányban együtt dolgozik, a csontok sokkal gyorsabban gyógyulnak, egészségesek és erősek lesznek.

Ragyogó bőrt eredményez

A gyümölcsben található egyszeresen telítetlen zsírok javítják a bőr állapotát, megjelenését. Lássuk be, ki ne szeretne egészségtől ragyogó bőrt?! Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően feszesebbé, fiatalabbá is varázsolja a bőrt.

Gyulladáscsökkentő

Méltán ismert gyulladáscsökkentő hatásáról. Gyulladás kialakulhat egészségtelen táplálkozás vagy életmód (dohányzás, alkohol, drogok stb.) következtében, s könnyen vezethet betegségekhez is, például ízületi gyulladáshoz, rákhoz, cukorbetegséghez. Amikor arról beszélünk, hogy a cukros és feldolgozott ételek helyett egészséges alternatívát válasszunk (mondjuk sárkánygyümölcsöt), nem csak hosszú távú pozitív következményekről beszélünk, hanem a gyulladásos fájdalmak enyhítéséről is.

Öregedésgátló

Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt csodálatos öregedésgátló. Ahogy azt már korábban említettük, az antioxidánsok miatt elképesztő hatást ér el a bőrrel, fiatalabbá, frissebbé és üdébbé teszi.

Akinek kedve támad saját maga termeszteni, ITT kaphat ötleteket.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!