Henry Ford azt mondta: „Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”

Az emberi agy összetett, csodálatos mechanizmus, de ha nem megfelelően használjuk, a legnagyobb ellenségünkké is válhat.

1. Nem én vagyok a hibás, te vagy az
Az agyunk sokszor elhiteti velünk, hogy valamilyen okból nem vagyunk boldogok. A férjünk, a szüleink, vagy valaki más miatt, aki az életünk része. Vádaskodni kezdünk, mielőtt egy kicsit is belegondolnánk. De valójában mi magunk vagyunk felelősek a saját életünkért, és nem a minket körülvevő emberek. Meg kell tanulnunk felelősséget vállalni a saját érzéseinkért és azokért a helyzetekért, amikbe belekeveredünk. Ha abbahagyjuk mások hibáztatását, és felelősséget vállalunk a saját életünkért, azzal megtesszük az első lépést a boldogság felé.

2. Boldog lennék, ha…
Ez is egy módja annak, ahogy az agyunk megtéveszthet bennünket: elhiteti velünk, hogy akkor leszünk boldogok, ha eljutunk egy bizonyos pontra az életünkben (ez vonatkozhat a külső megjelenésünkre, egy adott munkára, vagy bármi másra). Semmivel sem árthatunk többet magunknak, mint ha ilyen dolgokhoz kötjük a boldogságunkat. Igen, amikor elérünk bizonyos kitűzött célokat, boldogok leszünk, de csak egy ideig. Annak, aki tartós érzelmi stabilitásra és boldogságra vágyik, meg kell értenie, hogy a kívánságok forrása kimeríthetetlen, soha nem apad el, és hogy nem csak ezek teljesítésével érhetjük el a boldogságot.

3. Úgy szeretem a dolgokat, ahogy most vannak, és nem akarom, hogy bármi is megváltozzon
Ilyesmiben hinni épp olyan értelmetlen, mintha megpróbálnánk irányítani a szabadesést. Az élet tele van változásokkal. Ezek között van olyan, amit tudunk irányítani, és vannak olyanok is, amiket nem. Ha megpróbálsz ellenállni a változásnak, vagy mindenáron irányítani akarod azt, azzal csak önmagadat pusztítod. Sajnos mi emberek, akik folyton a tökéletességre törekszünk, nem vagyunk felkészülve arra, hogy elfogadjuk az örök változás törvényét. Pedig a változás normális, természetes. Az általános jó közérzethez elengedhetetlen, hogy alkalmazkodni tudjunk ehhez.

4. Ha eddig nem történt meg, már soha nem is fog
Az agyunk képes éppen akkor elcsüggedni és feladni, amikor a siker már csak egy karnyújtásnyira lenne. A kitartás azonban nagyon fontos a boldogság eléréséhez. Ne hagyd, hogy az elméd megtévesszen, és elérje, hogy feladd! Soha nem tudhatod, mit hoz a holnap. Az is lehet, hogy csak egy nap választ el attól, hogy végre teljesüljön egy álmod.

5. Elkerülöm azokat a dolgokat, amikkel nem szeretek foglalkozni
Az agyunk olyankor is megpróbál becsapni minket, amikor valami nehéz feladattal találjuk szemben magunkat. Pedig éppen azok a dolgok járnak a legnagyobb jutalommal, amelyeknek eléréséhez a legnagyobb erőfeszítésre van szükség. Ezek hordozzák magukban a fejlődés lehetőségét. Miért is halogatnánk? A halogatás, a kellemetlen dolgok kerülgetése nem jár semmilyen előnnyel. Az a legjobb, ha szembenézünk a nehéz feladatokkal, és ha sikerült megoldanunk ezeket, az rendkívüli elégtétellel tölt majd el bennünket.

6. A világ félelmetes hely, és szörnyű dolgok történhetnek velem
Az agyunk azt próbálja közölni velünk, hogy rengeteg olyan dolog van, amit nem tudunk irányítani. A félelem rendkívül erős érzelem, amit az agyunk felhasználhat ellenünk puszta védekezés céljával. Hinnünk kell a jó dolgokban, és abban, hogy semmi rossz nem történik velünk.

7. Majd akkor döntök, ha már biztosan tudom, mit szeretnék
Ha túl sokat gondolkodunk egy döntésen, megtorpanunk, nem tudunk előbbre jutni. Fontos, hogy elemezzük a lehetséges kockázatokat és előnyöket, ahogy az is, hogy legyen egy tervünk, de semmi nem történik, amíg valóban el nem szánjuk magunkat a cselekvésre. Nagyon ritkán vagyunk abban a helyzetben, hogy egy probléma minden egyes részletét olyan pontosan ismerjük, hogy lépésről lépésre meg tudjuk tervezni, mi a teendő. Az a legjobb, ha nem halogatjuk tovább a dolgot, hanem cselekszünk. Ha kudarcot vallunk, akkor sincs itt a világ vége.

8. Tudom, hogy kellene, de…
Az elménk megpróbálja elrejteni a rossz szokások hatásait, ezért folyton kifogásokat keres. Ez különösen akkor fordulhat elő, amikor egészségügyi kérdésekről van szó. Például hányszor hallottál már ehhez fogható kijelentést valakitől: „Tudom, hogy nem kellene dohányoznom, de ez segít megtartani a testsúlyomat”. Ne hagyd, hogy az agyad ezt a játékot űzze veled.

9. Az álmok csak akkor válnak valóra, ha az embernek szerencséje van
Az agyunk szereti elhitetni velünk, hogy a sors áldozatai vagyunk. Azt sugallja nekünk, hogy „velem soha semmi jó nem történik”. Az, amit az agyunk mások szerencséjének nevez, tulajdonképpen hosszú évek kemény munkája. Higgy az álmodban, tegyél meg érte mindent, amit csak tudsz, és meg fogsz lepődni, mennyi szerencsében lehet részed.

10. Nekem ez nem megy
Az agyunk gyakran elhiteti velünk, hogy nekünk valami soha az életben nem fog sikerülni. Például hányszor hallottad már ezt valakitől: „Soha nem leszek képes ezt megtanulni. Túl öreg vagyok ehhez.”, vagy: „Nincs pénzem, hogy eljussak oda.” Soha ne ess bele ebbe a csapdába. Annyi mindenre vagyunk képesek, még akkor is, ha a körülmények megnehezítik a dolgunkat. Az igazság az, hogy szinte bármire képesek vagyunk, elérhetjük bármilyen álmunkat, teljesíthetjük bármilyen célunkat.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!