Ezt akár napi szinten érdemes megnézni.

Hogy megőrizd az egészségedet, évente egyszer teljes kivizsgáláson kellene részt venned. De a vizsgálatok között is ellenőrizheted magad. Vannak különleges tesztek, melyek segítségével még időben felfedezhetsz akár komoly betegségeket is.

1. Szív- és tüdőbetegségek

Hajlítsd be az ujjaidat és a körmeidet érintsd össze. Látsz köztük egy apró, gyémánt alakú rést? Ha igen, az nagyon jó, hiszen azt jelenti, hogy a szíved és az ereid jó formában vannak.

Ha nincs ilyen rés a körmeid között, annak oka lehet, hogy az erekbe nem jut elég oxigén, ezért az ujjak megvastagodtak. Oxigénhiányt számos dolog okozhat, például keringési betegség, tüdőbetegség és emésztőrendszeri problémák.

2. Stroke és demencia

Ehhez a teszthez szükséged lesz egy stopperre. Emeld fel egyik lábadat, hogy a combod párhuzamos legyen a talajjal, majd kapcsold be a stoppert.

Ha tudsz így állni 20 másodpercig vagy még tovább, akkor minimális az esélyed a stroke-ra vagy alakuló demenciára. És fordítva: ha nem tudod magad ennyi ideig megtartani, akkor az agyban lévő ereknél probléma áll fenn.

3. Vérszegénység

Állj a tükör elé és húzd le az első szemhéjadat. Ha élénk rózsaszín színt látsz, akkor minden rendben van. Vérszegénység esetén halvány rózsaszín vagy akár sárgás színt fogsz látni. A vérszegénységet a vörösvérsejtek hiánya okozza. Ilyenkor az izmok és szövetek nem kapnak elég oxigént és nem tudnak 100%-osan működni. A vérszegénységnek egyéb tünetei is vannak, mint a nehézlégzés, a gyakori fáradtságérzet. Ha ezeket tapasztalod, keresd fel az orvost!

4. Hormonzavar és mikrotápanyagok hiánya

A hajhullás természetes folyamat. Az orvosok szerint naponta 50-100 szál hajunkat veszítjük el. Emiatt még nem kell aggódni. Hogy megtudd, mi adhat okot gyanakvásra, végezd el az alábbi tesztet:

A hajad legyen száraz és tiszta. Fogj meg egy kevés hajat és húzd meg, de ne túl erősen. Ha csak 2-3 hajszál marad a kezedben, az teljesen normális. Ha több, keresd fel az orvost vagy fordulj specialistához.

A hajhullás hátterében sokféle ok állhat: stressz, egészségi probléma, tápanyaghiány, hormonzavar. Ez utóbbi kettő esetén a haj vékonyabbá válik és hullani kezd.

5. Alagút-szindróma

Az irodai dolgozókra, a kerékpározókra és a művészekre jellemző leginkább. Emeld fel a karjaidat, hogy az alkarjaid párhuzamosak legyenek a talajjal, a felkarjaid pedig az arcoddal. Próbáld meg elérni a tenyered alját az ujjaiddal. Ha ezt 1-2 percen át tudod csinálni, akkor rendben vagy. De ha zsibbadást érzel vagy fájdalmat a csuklódban vagy az ujjaidban, az az alagút-szindróma tünete lehet.

Ez akkor lép fel, mikor a szomszédos szövetek nyomják az egyik ideget. A fájdalom és a zsibbadás kezelés nélkül rosszabbodni fog.

6. Cukorbetegség

Ehhez a teszthez segítségre lesz szükséged. Kérje meg valakit, hogy fogjon egy radír végű ceruzát. Érintse meg a lábfejedet és a lábujjaidat a ceruza hegyes végével és a radírral is. Meg tudod mondani, mikor melyikkel ért hozzád?

Ha nem tudod pontosan beazonosítani, az azt jelenti, hogy az idegvégződések a lábadban nem működnek megfelelően. Ez az alacsony fokú érzékenység pedig a cukorbetegség jele lehet.

7. Artéria problémák

Feküdj a földre, lábaid legyenek 45 fokos szögben. Tartsd őket így néhány percig. Most nézd meg a lábfejed színét. Ha nagyon sápadt, szinte fehér, akkor nagyon rossz a vérkeringésed. Az elszíneződés jelentkezhet csak az egyik lábon, de akár mindkettőn is.

A perifériás artériák szállítják a vért a végtagokba. Ha elzáródnak, az izmokba nem jut elég oxigén és olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a zsibbadás vagy a fájdalom. Ezt nevezzük perifériás artériás betegségnek. A tüneteit kezdetben nehéz észrevenni, de ha kezeletlenül marad, stroke-ot és szívrohamot okozhat.

8. Hallás

Ehhez a teszthez menj egy csendes szobába. Tedd a kezedet közel a füledhez, az ujjaidat dörzsöld össze. Hallod a hangot? Majd tedd a lehető legtávolabb a füledtől és újra dörzsöld össze az ujjaidat. Még mindig hallod a hangot? Ha igen, akkor a hallásoddal nincs semmi baj. Mindkét füleden végezd el a tesztet.

9. Szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam

Ehhez a teszthez 8-12 lépcsőfokot kell megmásznod, miközben énekelsz. Beszélhetsz telefonon vagy hangosan olvashatsz is valamit. A legfontosabb, hogy beszélj. Ha úgy érzed, a szíved kalapál és nem kapsz rendesen levegőt, akkor a keringési rendszered és a tüdőd nem tudja elviselni ezt a fizikai aktivitást.

Természetesen ezek a tesztek nem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatot. Ha aggasztó tüneteket észlelsz, fordulj mielőbb szakemberhez! Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!