Hányat ismertél közülük?

A legötletesebb logók nem csak jól mutatnak, hanem ennél jóval többre törekednek. Bemutatunk 9 híres logót, amik mögött több rejlik, mint, amit első ránézésre látunk.

1. Hyundai


Sokan úgy gondolják, hogy a dél-koreai cég logója egyszerűen csak a cég kezdőbetűje. De a H valójában két ember (eladó és vevő), kézfogását szimbolizálja.

2. Adidas

Az Adidas neve a cég alapítójának, Adolf Dasslernek a nevéből származik. A cég logója átesett néhány változtatáson az idők során, de mindig tartalmazta az ikonikussá vált három csíkot. A jelenlegi logóban a csíkok egy háromszöget, vagyis egy stilizált hegyet alkotnak. Ez azt a kihívást hivatott szimbolizálni, amit minden sportolónak le kell küzdenie.

3. Apple


Rob Yanov, a világhírű Apple logó tervezője elmagyarázta, hogy született meg az ötlet: 'Vettem egy nagy zacskó almát, betettem őket egy tálba, és egy egész hetet rajzolással töltöttem, megpróbáltam valahogy leegyszerűsíteni a képet. A harapás is része volt ennek a kísérletezésnek, és ekkor teljesen véletlenül beugrott, hogy a bite (harapás) szó pontosan ugyanúgy hangzik, mint a számítástechnikában használt byte kifejezés.'

4. Sony Vaio


A logó első két betűje egy hullámot ábrázol, ami az analóg jelre utal, az utolsó két betű pedig az 1 és 0 számokhoz való hasonlóságával a digitális jelre utal.

5. Amazon


Az Amazon logó első látásra nem tűnik különösebben érdekesnek. De ha jobban megfigyeljük, láthatjuk, hogy figyelembe vették a vállalat filozófiáját a tervezésénél. A narancssárga nyíl egy mosolyra hasonlít, ami arra utal, hogy a cég az ügyfelek elégedettségét tartja szem előtt. Ugyanakkor a nyíl az A és Z betűk között húzódik, ami arra utal, hogy a cég kínálatában minden termék megtalálható A-tól Z-ig.

6. Toyota


A japán Toyota cég logója sokak szerint egy tipikus, kalapot viselő cowboy-ra emlékeztet. De valójában egy stilizált tűt szimbolizál, egy azon átfűzött cérnával. Ez a kép a cég múltjára utal, arra az időre, amikor még szövőgépeket gyártottak. Ugyanakkor a logóban a márka nevének összes betűje megtalálható.

7. Toblerone


A híres svájci csoki logójában egy medve sziluettjét rejtették el, mivel Bernt a medvék városának is nevezik.

8. BMW


Sokan azt gondolják, hogy a BMW logó középső része egy repülőgép propellerét hivatott jelképezni, mivel a cég kezdetben repülőgépmotorok gyártásával foglalkozott. De ez valójában egyszerűen a bajor zászló egy részlete, mivel a céget eredetileg Bajorországban alapították.

9. Pepsi

Nehéz lehet elhinni, de a Pepsi több mint egy millió dollárt fizetett a különleges, rejtett jelentésekkel bíró embléma megalkotásáért. A különleges dizájn olyan rejtett szimbólumokat foglal magában, amelyek a Föld mágneses tere, a Feng shui, Pitagorasz, a geodinamika, a relativitáselmélet és az aranymetszés témakörére egyaránt utalnak. A tervező elmondása szerint a logó továbbá a Mona Lisára, a Parthenónra és René Descartes-ra is utal. A vörös, kék és fehér színek pedig az amerikai zászlót képviselik.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!