Csődhullám indulhat! Egy egész ágazat került a padlóra.

Míg a nyáron még egész jól alakult a forgalom a plázákban, szeptembertől folyamatos a visszaesés és ez nem volt másképp az ünnepi főszezonban sem. November-december folyamán 40-60 százalék körüli bevételcsökkenésről számoltak be a divatáru kiskereskedők – mondta a Napi.hu-nak Csordás Norbert, a Bevásárlóközpontok Bérlői Érdekvédelmi Egyesületének (BBÉE) szóvivője

A legkomolyabb veszteséget a legmagasabb bérleti díjú, legnagyobb tömegeket vonzó budapesti bevásárlóközpontok bérlői szenvedték el, náluk a visszaesés 2020 utolsó két hónapjában 50-70 százalék körül volt, 2019 azonos időszakához képest. A hatalmas esés magyarázata, hogy egyfelől elmaradtak a külföldi vásárlók, másfelől az, hogy korábban az ország minden pontjáról jártak ide vásárolni vidékiek is, akik az idén a vírustól tartva, nem jöttek fel a fővárosba.

A kereskedelemben gyenge hónapnak számító január során a forgalomcsökkenés 25 százalék körül alakult, és úgy fest, februárban is folytatódik a lejtmenet.

A szakember úgy becsüli, hogy várhatóan most kezdődik a csődhullám.

Eddig három ismert ruházati lánc – a Vagabond, a Promod és a Camaieu – vonult ki a hazai bevásárlóközpontokból. 2021 elején pedig befejezte működését a Cosmos City is, amely országosan mintegy 20 üzletét zárta be.

A megmaradt áruházak is igyekeznek optimalizálni a működésüket. A főváros és a megyeszékhelyek 30 bevásárlóközpontjában közel 90 olyan üzletet vettek számba, amelynek bérlője a válság kezdete óta kiköltözött.

A kormány adatai szerint a divatáru-ágazat a harmadik helyen áll a koronavírus-válság miatt elszenvedett forgalomcsökkenést nézve, a turizmus és a vendéglátás után. Ennek ellenére az ágazat egyelőre semmilyen központi segítséget nem kapott. 

A bevásárlóközpontok bérbeadói jellemzően elzárkóznak attól, hogy a tavaly október-decemberi időszakra segítséget adjanak a bérlőknek. Csak arra mutatnak hajlandóságot, hogy esetleg az első negyedévre adjanak valamennyi bérleti kedvezményt.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!