Még a héten életbe lép! Itt tájékozódhat a részletekről!

Már ezen a héten elindulhat az első nyugdíjas-szövetkezet, melybe azok jelentkezhetnek, akik a nyugdíj mellet is dolgozni szeretnének; akár anyagi megfontolásból, akár a felesleges energiák leadása miatt – az eddigi tapasztalatok szerint a cégek és a nyugdíjasok oldaláról egyaránt nagy az érdeklődés.

A nyugdíjas-szövetkezetek létrehozásáról szóló jogszabályt még júniusban fogadta el az országgyűlés, melyeket tíz, öregségi nyugdíjjal rendelkező, azaz szenior állampolgár alakíthat meg, elvégre egy adott „összefogás mentén mindig gyorsabban lehet előrébb jutni” – mondta el az M1 Ma Reggel című műsorában Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott, aki a már jól ismert diákszövetkezetek működéséhez hasonlította a szóban forgó tömörüléseket.

Az efféle szervezetekre tehát nagyon kedvezményes szabályok vonatkoznak: ezek értelmében mindössze egy 15 százalékos SZJA levonásra kerül sor, vagyis a munkavállalót semmilyen egyéb adó-, illetve járulékfizetési kötelezettség sem illeti. Nyitrai szerint a nyugdíjasoknak általános tisztelet és megbecsülés jár – kiváltképp akkor, ha a mai napig kellő energia van még bennük arra, hogy a velük együtt nyugállományba vonult szaktudásukat ismételten kamatoztassák a hazai piac jellemzően munkaerőhiányos területein.

Monspart Sarolta, az Idősügyi Tanács tagja szerint sokan nem örülnek, ha nyugdíjba küldik őket – „pláne a nők, hiszen mi többen és kicsit jobban idősödünk a férfiaknál, ezért valószínűbb, hogy visszamegyünk dolgozni” – fejtette ki véleményét az egykori tájfutó világbajnok, aki szerint az elengedhetetlen „unokázás” mellett remekül végezhető állások találhatóak mind a kiskereskedelemben, mind a vendéglátóiparban.

A hírcsatorna stúdióbeszélgetése nyomán arra is fény derült, hogy területenként nagy szórást mutat a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez az észak-magyarországi régió kivételével mindenhol csökken, ugyanakkor a betöltetlen álláshelyek száma növekszik.

Forrás : hirado.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!