A koronavírus leggyakoribb tünetei mellett erre is fel kell figyelni.

A koronavírus gyakori tüneteiként leginkább a lázat, köhögést és légzési problémákat ismerjük. Emellett azonban kötőhártya-gyulladásos szemfertőzés is jelentkezhet.

Az orvosok azt tapasztalták, hogy a COVID-19-ben szenvedő betegek között többeknek a tipikus koronavírus tünetek mellett kötőhártya-gyulladása is van. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha a vírus megtelepszik a kötőhártya szövetén, amely a szem fehér részét vagy a szemhéjak belsejét takarja.
Ugyanakkor figyelmeztetnek: ha kötőhártya-gyulladásunk van, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy COVID-19-ben szenvedünk. Valószínűbb ok lehet más vírus-, vagy bakteriális fertőzés, de szembe jutott vegyi anyag és allergén is okozhatja a szemek irritációját.

A kötőhártya-gyulladás tünetei a piros, duzzadt, viszkető szem, pislogásra szúró érzés.

A kötőhártya-gyulladás általában 1-2 hét alatt elmúlik megfelelő szemcseppel vagy vény nélküli kezelésekkel.

Mikor jelez a kötőhártya-gyulladás koronavírust?

Ha a szemgyulladás erős fejfájással, lázzal, köhögéssel, légszomjjal vagy az itt leírt tünetek bármelyikével párosul, minimum gyanakodjunk, és kérjük ki háziorvos véleményét.

Megfertőződhetünk szemen keresztül is?

A rövid válasz: igen.

Dr. Thomas Steinemann, az amerikai szemészeti akadémia (American Academy of Ophthalmology) klinikai szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy szemen át is el lehet kapni a COVID-19-et, hiszen egyre több az evidencia arra, hogy a levegőben lebegő vírusrészecskék révén fertőződnek meg az emberek, és az egyik fertőzési kapu a szemnyílás, ahol azok a cseppecskék behatolhatnak. Az is előfordulhat, hogy fertőzött felületet megérintve, beszennyezett kezünkkel visszük át a vírust a szemünkbe - ezért ajánlott a gyakori kézfertőtlenítés és kézmosás.

Szerinte, bár a vírus leülepedhet a szem felszínére is, nem lehet kizárni, de az összes esethez képest viszonylag kevés a kötőhártya-gyulladásos COVID-19-páciens.

Ugyanakkor a frontvonalban dolgozókat mindenképpen szükséges a szemet is eltakaró szemüveggel és/vagy arcpajzzsal védeni.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!