A kedvenceinknek a - lehetőségeinkből kiindulva a legjobbat akarja adni.

De ha beleolvasol az összetevőkbe, ledöbbensz. Miért kell bele például kukorica, szója?!

Egyre többen állnak át a házi kosztolásra, mert a kutyatápok ára lassan az egekben van.

Ehhez viszont tudni kell, hogy a kutyák tápanyagigénye nagyban különbözik az emberétől. Például, míg az emberi étrendnek nagyjából 40% szénhidrátból, 30% fehérjéből és 30% zsírból kell állnia (kortól, aktivitási szinttől és egyéni igényektől függően), a kutya étkezésének körülbelül 15% szénhidrátot, 55% fehérjét kell tartalmaznia, és 30% zsírt.

Házi kosztolás előnyei:

  • Az általad összeállított étel nem tartalmaz majd mesterséges anyagokat, állati melléktermékeket, tartósítószert, ízfokozót, aromákat vagy egyéb olyan töltelék anyagot, amire kedvencednek egyáltalán nincs szüksége.
  • Könnyebben tudod tartani a súlykontrollt, amennyiben az eb túlsúlyos.
  • A főtt ételt az eb könnyebben emészti, míg a száraztápok 10-12 órát is a gyomorban vannak, felpuffadva. Ezáltal kisebb az esély a bélcsavarra és kevesebb időt tölt az állat emésztéssel.
  • A természetben megtalálható vitaminokat, ásványi anyagokat kínálod, így egyensúlyban tartva azt, hogy működjön kutyád immunrendszere.

Házi kosztolás hátrányai:

  • Időigényes.
  • A másik fontos hátrány, hogy nem minden élelmiszer jó a kutyádnak, ami neked jó. Jó szándékkal ugyan, de könnyen mérgező ételekkel etetheted kedvencedet, ha nem vagy elég körültekintő. Az emberek számára egészséges ételek mint a szőlő, hagyma, avokádó, makadámdió, xilit, gomba, rebarbara és élesztő (a lista nem teljes) súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a háziállatoknál.
  • A legtöbb kutya laktózérzékeny, ezért érdemes kerülni a savanyítatlan tejtermékeket. Csak nagyon ritkán és kis mennyiségben kapjon kutyád sajtot, tejszínt, tejfölt vagy tejet, mert az érzékenység később is kialakulhat nála. A túlzott tejtermékfogyasztás hányást, hasmenést okozhat.
  • A kutyák érzékenyek a zsírra, és ha az túl sok, hasnyálmirigy-gyulladást okozhat.
  • Sem a sózás, sem a fűszerek nem szükségesek ételükhöz.

Így látja a szakember

Tudtad? A kutyatáp gyártáshoz a gabonafeldolgozás 'mellékterméke adta az ötletet.

Ugyanis amikkor nedves gőzzel feltárják (extrudálás) a gabonát. Az így nyert gabonakeményítő adja a kutyatápok vázát.

Hiányzik az un. fitáz-enzim, ami segítene hasznosítani/feldolgozni a tápban lévő anyagokat. És ez bélgyulladáshoz is vezethet.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!