Akár meg is ölheted, pedig csak jót akarsz neki.

Amikor a házi kedvenc erőtlennek, levertnek tűnik, fájdalmak gyötrik, vagy más külső tünetek árulkodnak a betegségéről, a gazdi is vele szenved, és egyetlen cél lebeg a szemei előtt: hogy az állat mihamarabb újra kicsattanó formába kerüljön.
Éppen ezért gyakran előfordul, hogy első kétségbeesésében a család házi patikájához nyúl a fájdalmas tünetek enyhítésére. Bármilyen jó is a szándék, a humán gyógyszerek gyakran sajnos sokkal többet ártanak, mint használnak a kutyáknak és a cicáknak.Soha ne add nekik!A legnagyobb veszélyt a nagy dózisú gyulladáscsökkentők, a láz- és a fájdalomcsillapítók jelentik a háziállatok számára, melyek mérgezést is okoznak. A legkárosabb hatóanyagok közé tartozik a paracetamol, az acetilszalicilsav, az ibuprofen, a diklofenák és a naproxen.
kutya-emberAhogy az emberek különböznek, úgy a kutyusok sem egyformán reagálnak minden hatóanyagra, de az ördög nem alszik: a betegség miatt érzékenyebb szervezet akár tönkre is mehet néhány rosszul megválasztott pirulától.Egy aszpirin is halálos lehetAz aszpirin fő hatóanyagaként ismert acetilszalicilsav például akár kikezdheti az állat gyomornyálkahártyáját, és gyomorfekélyt is okozhat neki, a paracetamol rövid úton májkárosodáshoz, míg az ibuprofen vesekárosodáshoz vezethet a kedvencek szervezetében.Különösen veszélyes, ha a fenti gyógyszereket emberi dózisban adják a kisállatoknak. A kutyán és a cicán ezek után akár napokig tartó, erős mérgezéses tünetek is megfigyelhetők lehetnek, így például a hasmenés, hányás, étvágytalanság vagy szomjúság, de sajnos néhány nap után akár életüket is veszthetik a szervkárosodás és a legyengülés miatt.

Ugyanígy nem szabad adni a háziállatoknak humán fogamzásgátlókat sem, hiszen amellett, hogy az emberek hormonháztartásától az övék gyökeresen eltér, hosszú távú alkalmazás mellett akár végzetes gyulladásokat okozhatnak a szervezetükben. Az altató- és nyugtatószerek pedig leginkább a túladagolás veszélye miatt nem ajánlottak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!