Egyszer kell megtanulni!

A hurka sütése közben gyakran tapasztalhatjuk, hogy a hurka kireped, a bélből, kiömlik a finom töltelék és kiszárad sütés közben. Hogy ne repedjen ki, egyszerű házi praktikákat alkalmazzunk a hurka kolbász sütése során.

A hurka kolbász sütése sütőben, tepsiben történik, nem pedig serpenyőben. A hurka sütése szempontjából mindegy, hogy fagyott vagy friss élelmiszerekkel dolgozunk, a végeredmény ugyanolyan finom lesz.

A fagyasztott hurkát betehetjük egyből a sütőbe, ám jobban járunk, ha előtte legalább félig felolvasztottuk. 170-180°-ra előmelegített sütőben süssük.
A sütési idő attól függ, hogy mennyire ropogósan szeretjük, 30-40 perc. Ha fagyott hurkát sütünk, a folyamat 1 órát is igénybe vehet.

Repedés ellen ezekre figyeljünk:

  • A tepsiben úgy helyezzük el őket, hogy ne érjenek egymáshoz, ugyanis, ha összesülnek, a hurka bele kireped.
  • Vékony tűvel szúrjunk apró lyukakat a (nem fagyott) hurka bőrébe, hogy a nyomás távozhasson, így a hurka nem reped ki.
  • Öntsünk egy kevés vizet a hurka alá, hogy a hurka ne tapadjon le a tepsi aljára – ugyanis attól is szétdurranhat.
  • Áztassuk be sütés előtt a hurkát 10-15 percre, ha az már nem friss. A fagyasztott hurka bele gyakran elveszti a rugalmasságát, ez is okot adhat a kirepedésre.

Ha nem szeretnénk, hogy nagyon zsíros legyen a hurka-kolbász, tegyük rácsra. Az íze ugyanolyan finom lesz, és nem terheli annyira a gyomrot. Mert egy dolgot ne felejtsünk?  sült hurka, kolbász nem könnyű fogás!

Sok helyen szokás hurkát és kolbászt fogyasztani szilveszter éjjel, ugyanis a néphagyomány szerint a disznótoros ezáltal gondoskodik arról, hogy a ház lakói a következő évben ne szenvedjenek hiányt semmiben.   

Hurka nem csak Magyarországon van. Európában sokféle hurkafajta ismert: a skótok hurkája, vagyis a haggis juhbelsőből és zabból készül, és napjainkig a skótok nemzeti eledelének számít. A francia boudin, a spanyol morcilla is 'hurka'. A Korzikán ismert sangui abban tér el a többitől, hogy a vér mellett az állat agya is benne van a hurkában.

A különös hurkák közé tartozik még a finn mustamakkara is, amit forró áfonyamártással fogyasztanak. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!