Úgy gondolja egészségesen táplálkozik mégsem fogy? Hát ezért!

Azt tudtad, hogy a napi táplálékbevitelünk csupán 5%-át ajánlott cukorból tenni? Egy átlag embernél ez kb 25-30 gramm cukrot jelent. Lássuk be ezt könnyen túl tudjuk lépni ha édesszájúak vagyunk, de még akkor is ha úgy gondoljuk, hogy egészségesen táplálkozunk! Nézzünk néhány ismert cukorforrást, de lesz egy két olyan amiről nem is gondolná, hogy rengeteg cukrot tartalmaz!

    Müzliszeletek, reggeli 'zabfalatok'

Igaz, hogy a müzliszeletek, reggeli kekszek által gyorsan tápláló reggelihez jutunk, azonban nem árt, ha egyszer alaposan átböngésszük az összetevőket. Egyes fajták akár annyi cukrot tartalmaznak, mintha ugyanannyi gramm csokoládét ennénk. Valóban nyomokban tartalmaznak zabpelyhet vagy teljes kiőrlésű lisztet, azonban édesítésre cukrot használnak. Mivel ezeket az ételeket főleg reggel fogyasztjuk és inzulin reakciónk ilyenkor még lassú különösen káros hatása lehet a szervezetünkre és zsírpárnáinkra egyaránt.

    Salátaöntetek, szószok

Ha fogyókúra akkor saláta! Ez eddig rendben is volna, de sajnos az édes salátaöntetek rejtik a legtöbb cukrot.  Ugyanis ezzel történik meg a kompenzáció a kívánt ízhatás eléréséért. Készítsük el inkább mi magunk a salátaöntetet natúr joghurtból, ecetből, olívaolajból, friss zöld fűszerekből.  Nagy előnyük, hogy kevesebb adalékanyagot tartalmaznak. Azt tudta, hogy egy gyorséttermi salátához adott öntetben több a kalória mint egy hamburgerben?

   

 

Energiaitalok

Az energiaitalok kézenfekvő megoldásnak tűnhetnek, hogy kicsit felpörgessük magunkat. Rossz hír, hogy a gyors élénkítő hatást  a koffeinen kívül cukorral érik el. Mivel ahogy a nevében is van energiát tartalmaz cukor formában nem is annyira titok ez, de azt sokan tudják, hogy a bennük lévő koffein csak arra jó, hogy ne tudjunk elaludni, az energiát a cukorból nyerjünk. Egy dobozban kb 30 gramm cukor található.

    Kínai ételek

Az édes-savanyú és hasonló jellegzetes ízüket adó szirupos szószok valójában rengeteg cukrot tartalmaznak. Egy adag akár több cukrot tartalmaz, mint egy csokis shake. A vendégcsalogató káposztasaláta pedig felér egy pékségben árult fahéjas csigával.

    Üdítőitalok

Az egészségünk megőrzése szempontjából nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Azonban nem mindegy, hogy ezt milyen formában tesszük meg. Megdöbbentően sok hozzáadott cukrot tartalmaznak a hagyományos üdítőitalok. Gondoltad volna? Fél liter kóla például 11 teáskanálnyi cukrot tartalmaz, és gyakran az ízesített ásványvizek sem édesítőszerrel készülnek. Senki sem lepődik meg azon, hogy az üdítők valóságos cukorbombák, de arra már sokan felkapják a fejüket, hogy 29 g van egy pohárnyi italban.

    Édes alkoholok

Az alkoholoknak egyébként is magas a kalóriatartalmuk, ám ha nem száraz változatot választunk, akkor a cukortartalomra is figyelni kell. Egy liter édes bor cukortartalma az üdítőkkel vetekszik, a likőrökhöz hozzáadott cukor ennek többszöröse is lehet.

Amiről sosem gondolnánk: Számos  étrend-kiegészítő is rejtett cukorforrás lehet, ezeknél a készítményeknél is érdemes ellenőrizni az összetételt!

Amit tehetünk a rejtett cukrok elkerülése érdekében az az, hogy tudatosan vásárolunk, és áttanulmányozzuk a vásárolt termékek címkéit. Ilyenkor ne csak a cukor szóra fókuszáljunk, az alábbi kifejezések mindegyike a hozzáadott cukor tartalomra utal: cukor, barna-cukor, nádcukor, méz, szacharóz, melasz, glükóz, fruktóz, dextróz, maltóz, magas-fruktóztartalmú kukoricaszirup, juharszirup.

Forrás: parpercegeszseg.blog.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!