Egészen különös, hogy mely képességekből tudnak következtetni a kutatók arra, milyenek az életkilátásaid.

Kutatások igazolják, hogy az alábbi jelek árulkodóak lehetnek az egészségi állapotunkról.

1. A szaglás

Ahhoz, hogy érezzük az illatokat, a sejteknek állandóan regenerálódniuk kell a szaglóhámban. Az idősek sejtjei erre már nem képesek, ezért akár el is veszíthetik a szaglásukat. Azok az emberek, akik nagyon jó tudják azonosítani a különféle szagmintákat, várhatóan hosszabb életűek lesznek, állítják a kutatók.

2. A szorítás erőssége

A szorítás erőssége jól jelzi az általános fizikai állapotot, és azt is, milyen eséllyel épül fel valaki például egy súlyos balesetből. Ezen felül a gondolkodási képességekkel is összefüggést mutatott, minél erősebben tudott szorítani egy idős ember, általában annál frissebb volt szellemileg.

3. Vérteszt 

Nemcsak a koleszterinszint, a cukorérték fontos, hanem egyéb biomarkerek is. Ezekből egy szakember látja a szervezet általános állapotát. Legfeljebb nem árulja el, amit gondol.

4. A problémamegoldó-képesség

Több ezer idősödő emberrel szimulátoros játékokat játszattak kutatók, és mérték a reakcióidejüket. Évekkel később összevetették az eredményeket a halálozási adatokkal – sokan közülük már nem éltek ugyanis. Azt a következtetést vonták le, hogy a leggyengébben szereplők csoportjából 19-szer annyian haltak meg időközben, mint a legfrissebb gondolkodásúakéban.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!