Gyorsan lemerül a telefonod? Egyre kevesebbet bír az aksid? Ez nem véletlen!

Bármilyen hihetetlen is, az akkumulátorgyártók nem direkt csinálnak egy-két év után használhatatlan eszközöket: azon dolgoznak ők is, hogy a telefonakkumulátorok minél tovább működjenek megfelelően, a fizika törvényeit azonban egyelőre képtelenek kijátszani. Ezeknek a szabályosságoknak köszönhető ugyanis, hogy egy mobiltelefon akkumulátora nagyjából 2-3 évet bír ki, egy elektromos kocsié pedig 10-20-at. Kutatók ezt csak kapacitásvesztésnek hívják. 
A kapacitásvesztésért a termodinamika második törvénye okolható, amely úgy kapcsolódik ehhez a jelenséghez, hogy kimondja: ha egy ilyen folyamat történik, akkor minden esetben elszökik valamennyi energia, amit nem lehet utána visszanyerni. Amikor a telefont feltöltjük, majd lemerül, és újra feltöltjük, a folyamat közben elveszik némi energia, kapacitás, amit utána már nem tudunk használni. Minél gyakrabban töltjük az akkumulátort, annál gyakrabban vész el kapacitás, és egyre kevesebb marad a telefonnak. 

Több energia kell ahhoz, hogy az akkumulátort feltöltsük, mint amennyit magában képes tárolni, majd kevesebb energia jön ki belőle, mint amennyit eltárol. Vagyis a telefonunk előbb-utóbb lemerül, és nem tudjuk többet annyira feltölteni, hogy működőképes legyen.

Léteznek tippek és trükkök, hogy hogyan hosszabbítsa meg az akkumulátor élettartamát. 

Ne menjen 50 százalékos töltöttség alá!
Ha teheti, ne engedje, hogy az akkumulátor 50 százalékos töltöttség alá menjen, de ne is töltse fel teljesen 100 százalékig. Az ideális, ha valahol az 50-80 százalék között mozog a dolog, ha már 50 alá esne, inkább töltsön rajta egy kicsit. Persze nagy katasztrófa akkor sem történik, ha gyakran teljesen feltölti a telefonját, de ezt minél gyakrabban csinálja, annál inkább megrövidíti az aksi élettartamát. Szakértők szerint az az ideális, ha teljesen lemerült állapotból 100 százalékosra maximum havonta egyszer töltjük fel az eszközünket – ez igaz telefonra és laptopra is.

Vigyázzon, hogy ne melegedjen túl az akkumulátor!
Az akkumulátorok nem szeretik a meleget – ezért, ha tölti őket, ne hagyja benne a hőmegtartásra hajlamos tokban, ne felejtse a forró autóban, vagy ne tegye ki a napra! Egy ilyen felforrósodás nagyon megrövidítheti az akkumulátor élettartamát.

Ne tárolja lemerülve sokáig!
Az akkumulátornak az sem tesz jót, ha nagyon sokáig teljesen lemerülve hagyja. Ha egy ideig nem használja, akkor is inkább töltse fel mindig 40-50 százalékra! Ha egyáltalán nem nyúl hozzá, és lemerül, akkor havonta 5-10 százalékot veszíthet a teljesítményéből, amit meg is fog érezni, ha újra szeretné használni.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!