Itt is a megelőzésen van a hangsúly!

Bár a hajunkat, arcbőrünket, körmünket rendszeresen ápoljuk, a szemünk egészségének védelméről sokunk elfeledkezik. Lehet, hogy ma még tökéletes a látásunk, de a szemünk az idő múlásával romolhat.

Íme pár tanács, melyek betartásával nagyobb eséllyel őrizhetjük meg a látásunk épségét és élességét.

Megfelelő étkezés

A legegyszerűbb módja, hogy megőrizzük szemünk egészségét, az a helyes táplálkozás. A szemnek legfontosabb vitaminok és nyomelemek az A-, C-, E-vitaminok, a szelén és a cink.

Együnk gyakran tojást, halat, májat, citrusféléket, sárgarépát, spenótot, paradicsomot, paprikát, marhahúst és teljes kiőrlésű gabonaféléket.

Szemtorna

Az interneten számos olyan módszert találunk, melyek a szem izomzatát megmozgatják - pl. Bates-féle vagy a Norbekov-féle szemtorna. Keressünk egy olyat, aminek a gyakorlatait könnyen megtanuljuk, és csináljuk rendszeresen!

Uv fény elleni védelem

Legyen az a napszemüveg bármennyire divatos is, ha nincs megfelelő UV-védelemmel ellátva, nem szabad hordani! Kevesen tudják, hogy nem csak nyáron érdemes az UV-fény ellen védekezni, mert bármely évszakban előfordulhat UV-sugárzás, így érdemes mindig a táskánkban tartani egy megfelelő napszemüveget. Többet teszünk ezzel a szemünk egészségéért, mint gondolnánk, az UV-fény ugyanis fokozza a szürkehályog kialakulását!

Monitor, okostelefon, televízió

A mai világban elképzelhetetlen, hogy ne nézzünk tévét, ne használjuk a laptopunk, vagy az okostelefonunk. A fokozott koncentrációtól és a mesterséges fénytől sokkal ritkábban pislogunk, így a szemünk kiszáradhat. Szerezzünk be műkönnyet, vagyis egyszerű szemcseppet, amivel akár óránként csepegtethetünk egy keveset a szemünkbe.

Ezenkívül pedig figyeljünk arra, hogy eleget aludjunk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!