A lényeg a megelőzésen van. Ha kialakult, akkor már kényszerpályára kerül a beteg.

A nők körében a bőrrák mellett a mellrák a leggyakoribb. Míg nagy erőkkel biztatja a nőket a mammográfia igénybe vételére, addig a valós prevencióval kapcsolatos tájékoztatás területén alig van előrelépés.

Az alábbi életmód-változtatások segíthetnek csökkenteni a mellrák kialakulásának rizikóját:

  • Radikálisan csökkentsük a cukor és a fruktóz bevitelét Az inzulinszint normalizálása az egyik leghatékonyabb eszköz, amellyel csökkenthetjük a rák rizikót. Sajnos ma még nagyon kevés onkológus érti meg, és használja fel ezt a tudást. Az Amerikai Rák Központok (Cancer Centers of America) az egyik kivétel. Náluk szigorú étrendi változtatások szerepelnek a rák kezelésének programjában. A fruktóz különösen veszélyes, mert kutatások igazolták, hogy a fruktóz egyenesen felgyorsítja a tumornövekedést.
  • Optimalizáljuk a D vitamin szintünket! Ideális esetben 50 ng/ml felett kell legyen, de a 70-100 ng/ml közötti érték már radikálisan lecsökkenti a rákrizikót. A biztonságos napozás a leghatékonyabb D vitamin szint növelő. Utána következik a biztonságos szoláriumok használata, majd végső megoldásként a D3 vitamin szájon át való szedése.
  • Tartsuk meg az ideális testsúlyunkat! Ezzel nem lesz probléma, ha valaki megfelelően táplálkozik és hatékony, nagy intenzitású edzéseket tart. Azért is fontos lefogyni, mert az ösztrogén a zsírszövetben termelődik.
  • Gondoskodjunk sok állati eredetű omega-3 zsírsav beviteléről! A legjobb forrás a tengeri halak, rákok olaja. Az omega-3 hiány gyakori mögöttes faktor a rákbetegségnél.
  • Ne igyunk alkoholt, vagy csökkentsük egész minimálisra.
  • A nők szoptassanak ameddig csak tudnak - de legalább a baba hat hónapos koráig. Tanulmányok igazolják, hogy ez csökkenti a mellrák rizikóját.
  • Vigyázzunk, hogy ne legyen vastöbblet a szervezetünkben! Ez nagyon gyakori állapot a már nem menstruáló nőknél. Az extra vas erőteljes oxidánsként működik, megnöveli a szabad gyököket, és ezáltal a rák rizikóját. Tehát, ha menopauza után van valaki, vagy mellrákja van, akkor feltétlenül csökkenteni kell a ferritin szintet a szervezetében. A ferritin az a vasszállító fehérje, aminek az értéke nem haladhatja meg a 80-at. Ha ennél magasabb, tanácsos véradás útján lecsökkenteni.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!