Ez a gyakori hiba árt a növénynek

Az orchidea gondozása közismerten trükkös lehet, mivel ez a növény a fény, a páratartalom és a hőmérséklet szempontjából is kifejezetten igényes. De ha biztosítod számára ezeket az alapvető feltételeket, könnyű dolgod lesz, és akár egész évben gyönyörködhetsz ezekben a különleges virágokban.

Az orchideák a virágos növények egyik legnagyobb családjába tartoznak, 28 ezer különböző fajtával. Nagyjából mindenhol megtalálhatóak a világon, és mindenféle formában és méretben előfordulnak. Némelyikük akár három méter magasra is megnő.

Ami azonban igazán különlegessé teszi ezt a növényt, az természetesen a virága, ami számtalan különböző színben pompázhat. Ha megfelelően gondozod őket, hosszú évekig gyönyörködhetsz bennük a lakásban. A legfontosabb tudnivalók, hogy szeretik a világos helyeket, egy kicsit magasabb páratartalmat, és utálják a túlöntözést.

Ha van az orchideaápolásnak egy olyan eleme, amit mindenképpen tökéletesíteni kell, az a helyes öntözés. A legtöbb esetben, ha azt tapasztalod, hogy a növény hervadozni kezd, az a helytelen öntözés miatt történhet.

Így lehet öntözni az orchideákat

1. Öntözz esővízzel

 

Bár az orchideák elég állhatatos növények, ha olyan területen élsz, ahol kemény a csapvíz, jobb, ha esővízzel locsolod őket. De bármilyen vizet is használsz, fontos hogy szobahőmérsékletű legyen. Ugyanakkor azt sem szabad hagyni, hogy a gyökerek hosszú ideig vízben álljanak, különben elrohadnak.

Általános útmutatásként elmondható, hogy ha a levelek zöldek, az orchidea jól érzi magát. Ha ezüstösek vagy fehérek, és esetleg kissé ráncosak is, akkor nem ártana megöntözni a növényt. Ha azonban barnák, valószínűleg a túlöntözés a probléma. Vágd le a sérült leveleket, és öntözz ritkábban és kevesebbet.

2. Párásíts naponta

Létfontosságú, hogy naponta párásítsd a növényt azzal, hogy egy szórófejes flakonból egy kis vizet permetezel rá - de semmiképpen ne öntözz naponta. Ezt csak körülbelül hetente egyszer kell megtenned, ha azonban nagyon meleg van, szükség lehet a gyakoribb öntözésre (körülbelül 2-3 naponta). Télen legfeljebb két-háromhetente egyszer öntözz.

3. A merítéses módszer

Öntözéskor az egész edényt merítsd alá egy lavórba vagy tálba, és hagyd néhány percig víz alatt, hogy a gyökerek felszívhassák a szükséges vizet. Ezután emeld fel a cserepet, és hagyd, hogy a felesleges víz a cserép alján lévő lyukakon keresztül kifolyjon.

Ha jól lecsöpögött, helyezd egy kavicsokkal megrakott tálra, ez segíti a levegő keringését a növény körül, és a fölösleges víznek is van hová folynia.

Bár alapvetően nem árt a növénynek, ha a levelei vizesek lesznek, kevesebb problémád lesz a nedvesség okozta levélbetegségekkel, ha szárazon tartod azokat.

Gyakori hibák az orchidea öntözésében

Minden új növény esetében, amelyet korábban nem tartottál otthon, létezik egy tanulási folyamat, és ez az orchideák esetében is igaz lehet. Az orchidea gondozásának egyik legnehezebben elsajátítható aspektusa, hogy mikor és hogyan kell öntözni a növényt.

A két legnagyobb hiba, amit kerülnöd kell:

Túl gyakori öntözés: Az orchideákat soha nem szabad hosszú ideig vízben hagyni. Valójában a földnek teljesen száraznak kell lennie a következő öntözés előtt.

Esti öntözés: Lehet, hogy bizarrul hangzik, de függetlenül attól, hogy milyen orchideát nevelsz, mindig reggel öntözz. Az esti öntözés lehetővé teszi a víz pangását - ami gyakran elhaláshoz vezet, ugyanakkor a bakteriális és gombás fertőzéseknek is kedvez.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!