Az biztos: ilyen nincs még egy a világon.

Mindenki ismeri a szólást: Nem viszem a sírba! Egy amerikai idős asszony rendhagyó üzenetet hagyott a sírkövén: különleges tejkaramella receptjét.

Az utah állami Logan temetőjében a hagyományos neveket és dátumokat tartalmazó sírkövek között van egy meglehetősen szokatlan: Wade és Kathryn Andrews sírkövén ugyanis egy komplett recept olvasható.

A recept Kathryn Andrews - becenevén Kay - tulajdona volt, és a lánya, Janice Johnson, elmondta, miért is volt ez méltó tisztelgés az édesanyja előtt.

'Nagyon szerette az embereket. Verseket írt, és valahányszor valamilyen összejövetelre került sor, mindig vitt magával házi karamellát.' - mondta a nő.

Elmondta azt is, hogy az ötlet is az édesanyjától származott, hogy ilyen egyedi sírfelirata legyen.

Sokak fantáziáját megmozgatta, hogy ki lehetett ez a hölgy, aki ilyen hagyatékkal akart távozni az életből.

Lánya, Janice elmesélte szülei kalandos szerelmének történetét is.

New Yorkban találkoztak, egy egyházi eseményen, és már rögtön az első randevújuk nagyszerűen sikerült, de aztán Wade-nek az amerikai légierő kapitányaként vissza kellett térnie Európába, hogy folytassa szolgálatát a második világháborúban. Kay folyton a férfi eszében járt: bombázógépét 'Salt Lake Katie'-nek nevezte el, az oldalára pedig egy hozzá hasonló női alakot festettek.

1944-ben eljegyezték egymást, nem sokkal később össze is házasodtak, és 5 gyerekük született. A család többször is költözködött, míg végül letelepedtek Utah államban, Wade szociológiát tanított a Utah Állami Egyetemen, míg Kay az egyetem elhelyezési központban dolgozott. Mindig a családjának szentelte magát.

Janice arra is emlékezett, hogy az édesanyja gyakran osztogatott csokit a gyerekeknek a kézitáskájából. A hite is fontos része volt az életének. 'Úgy érezte, hogy az imádság nagyon fontos. E szerint élt' - mondta a lánya.

Wade 2000-ben hunyt el, Kay pedig 2019. december 17-én. 97 évet élt. De biztosan boldog lenne, ha tudná, hogy a sírja inspirálja az embereket, és örömet okoz nekik, hiszen a sírkövén a recept alatt a következő mondat áll: 'Bárhová megy, ott megnevetteti az embereket.'

Ha szeretnéd kipróbálni Kay házi karamelláját, itt van a teljes recept:

2 kocka csokoládét olvasszunk fel 2 evőkanál vajban, keverjünk hozzá egy csésze tejet és forraljuk fel. Adjunk hozzá 3 csésze cukrot, 1 kávéskanál vaníliát, egy csipet sót és főzzük addig, amíg a cukorszirup állaga el nem éri azt a fázist, amikor lágy gömböt lehet belőle képezni, majd öntsük ki egy márványlapra. Hagyjuk kihűlni, vágjuk kockákra, és már ehetjük is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!