A bőrápolásban alapvetően két rendkívül fontos dolgot kell figyelembe venni:

  • először meg kell állapítanunk az aktuális bőrállapotunkat,
  • majd be kell vezetnünk azt a bőrápolási rutint, amellyel támogatjuk az állapot fenntartásában vagy javításában.

Lássuk tehát, milyen bőrállapotok létezhetnek!
(A kategóriák természetesen nem különíthetők el élesen, de a nagy többség bőrállapota valamelyikbe besorolható, és vannak természetesen, akik két állapot közötti határvonalon fogják megtalálni a sajátjukat.)

1. Normál 

A bőrfelszín zsír- és víztartalma megfelelő, a pórusok zártak, az arcbőr friss, üde, tompa fényű, tiszta és bársonyos tapintású. Rugalmas, jó tartással rendelkezik és nem érzékeny.

Normál bőrrel napjainkban kevesen rendelkeznek, „köszönhetően” többek között a levegő minőségének, a táplálkozási szokásoknak és a nem megfelelő minőségű kozmetikumok használatának.

Amennyiben úgy látod, hogy azon szerencsések közé tartozol, akiknek normál bőrük van, akkor a legfontosabb feladatod az állapotának megőrzése, fenntartása: ezt megfelelő tisztítással és hidratálással érheted el elsősorban.

2. Száraz 

Nem zsíros, sőt, alacsony a bőr zsírtartalma, felszíne száraz, a pórusai zártak és jellemző rá az idő előtti ráncosodás. Gyakran feszül, viszket, színtelen, fakó, hajlamos a sápadtságra.

Felszíne nemcsak száraz, de hámló is lehet, gyakran pikkelyesedik, érdes.

Kifejezetten magas zsírtartalmú készítményeket igényel.

3. Száraz és érzékeny 

Ezt a bőrállapotot az különbözteti meg az előzőtől, hogy a szárazság kifejezett érzékenységgel párosul, azaz hajlamos a kipirosodásra, kisebb gyulladásokra. A száraz bőrállapotnál fokozottabb odafigyelést igényel.

4. Száraz és extra érzékeny

A száraz és extra érzékeny bőr nehezen viseli a változásokat, itt különösen az évszakok változásaira, vagy az időjárásra gondolunk. Megviseli a szeles, hűvös idő és az erős napsütés is.

Nagyon száraz a bőr felszíne, erős az idő előtti ráncosodásra, kivörösödésre, gyulladásra és ekcémára való hajlam, sokszor feszül, különleges ápolást igényel.

5. Vízhiányos 

A vízhiányos bőr a száraz bőrhöz hasonló tüneteket produkál, de itt kifejezetten – ahogyan a nevében is benne van – nedvességhiányról van szó, nagyon fontos tehát a megfelelő folyadékfogyasztás és az erősen hidratáló készítmények használata.

Könnyen összetéveszthető a száraz és a vízhiányos bőrtípus, az elsőnél azonban zsírhiányról van szó, a másodiknál pedig a nedvesség hiányzik a bőrből.

A vízhiányos bőr is hajlamos az idő előtti ráncosodásra, feszül, sápadt és fakó, hiányzik az üdesége.

6. Érett 

Az érett bőr normális állapot, tulajdonképpen nevezhetnénk 40 éves kor feletti normál bőrnek is.

Ebben a korban már természetéből adódóan csökken a bőr rugalmassága, megjelennek az első ráncok, ami a genetikai hajlamtól függ, hogy kisebbek vagy nagyobbak.

Mivel a szervezet általánosságban veszít a nedvességéből, így a bőr esetében is növekszik a szárazságra való hajlam, előfordulhat állandó jellegű kivörösödés az arc és az orr területén.

A változásokat az érett bőr már nehezebben viseli, legyen az az időjárásból fakadó vagy akár egy arckrém-váltás. A klimax és a menopauza következtében pigmentációk alakulhatnak ki, illetve ún. öregségi foltok jelenhetnek meg rajta.

7. Zsíros, pattanásos 

A zsíros, pattanásos bőrt szinte mindenki ismeri: tág pórusú, hamar zsírossá válik, ún. tisztátalanságok, azaz pattanások és mitesszerek tarkítják.

Jellemző a tinédzser évekre, de sokaknál még felnőtt korban is megmarad kisebb-nagyobb mértékben.

Nagyon fontos a megfelelő és alapos arctisztítás ennél a bőrtípusnál, amellyel sokkal szebbé tehetjük a bőrünket, megelőzhetjük a gyulladásokat.

8. Zsíros, gyulladt, aknés 

Amikor a tág pórusú, zsíros bőrön már komolyabb gyulladások, aknék is megjelennek, akkor sok esetben kozmetikus szakember segítségére is szükség lehet.

Ezeket a gyulladásokat kár otthon, házilag, mechanikus úton „kezelnünk”, sajnos sokszor csak még nagyobb gyulladást érünk el vele. Fontos azonban az otthoni fokozott arctisztítás, hisz minden nap nem látogathatjuk a kozmetikust.

7. Kombinált/kevert 

A kombinált, vagy kevert, illetve vegyes bőrön gyakoriak a tisztátalanságok, pattanások, mitesszerek elsősorban a T-vonalban, azaz a homlokon, orron és állon. Az arc többi része akár száraz is lehet, a T-vonal azonban jellemzően zsíros és tág pórusú. Tinédzser korban ez is gyakori bőrállapot.

Ennél a bőrtípusnál fontos a bőr kiegyensúlyozása, a zsíros részek csökkentése, a száraz részek hidratálása.

 8. Érzékeny, irritált 

Az érzékeny, irritált bőrt a kivörösödés, piros foltok, viszketés és hámlás jellemzi, számára egyáltalán nem mindegy, milyen kozmetikummal kezeljük. A kifejezetten allergénmentes, illetve erre a bőrtípusra készült természetes kozmetikumok védik és kímélik a bőrt, így mindenképpen érdemes ezek közül választani.

Ha már tisztában vagyunk a bőrállapotunkkal, akkor sokkal egyszerűbb arcápolót választani, amely kifejezetten arra az állapotra lett kifejlesztve, így a hatékonysága sem lesz kérdéses.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!