Büntetés és több százezres bírság is lehet érte!

Több százezres bírság jöhet, ha nem jelented be a kutad!
Egy tervezet szerint a jövőben nem csak az új kutak kivitelezését, hanem a meglévőket is engedélyeztetni kell egy külön űrlapon!

Sok kertben fúrtak kutat az öntözéshez, de most arra hívják fel a kúttulajdonosok figyelmét, hogy a kivitelezés engedélyköteles, amit a település jegyzőjétől kell kérni. Az Agrár Kamara felhívja a figyelmet, hogy 2018 végéig bírságmentesen engedélyeztethetők a korábban illegálisan létesített kutak!

Aki elmulasztja, cég esetén egymillió, magánszemélynél pedig 300 ezer forint vízgazdálkodási bírságra számíthat. A jogszabály értelmében a jegyző fennmaradási engedélye szükséges az olyan kutaknál, amik háztartási igényeket elégítenek ki, és maximum évi 500 köbméter vizet vesznek igénybe.
Az ingatlan, amin a kút van, nem érinthet vízbázisvédelmi területet. Egy belügyi rendelettervezet viszont már azt szeretné, ha a telkeken lévő kutak kivitelezési, üzemeltetési és fennmaradási engedélyéhez is egy külön űrlapot kellene majd tölteni!

Az űrlap rovatai között szerepel olyan adat is, hogy a tulajdonos naponta és melyik idényben hány köbméter vizet vesz ki a kútból, van-e a kútnak aknája, illetve milyen szivattyúval és milyen átmérőjű csövön továbbítja a vizet a házba, vagy pedig a locsolóhoz.
Meg kell határozni még a kút maximális vízhozamát, és fotódokumentációt is kell készíteni róla.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!