Tovább fokozódik a forróság Dél-Európában, ami sok magyart is érinthet a nyaralások miatt. Néhol az 50 fokot is megközelítheti a csúcshőmérséklet.

Erős hőhullám van kibontakozóban Dél-Európában, ahol sok helyen már most is a 40 fokot súrolják a maximumok. Sőt Görögországban, és Törökország nyugati részén jelenleg van ahol a 42-43 fokot is eléri a hőmérséklet. Ez a forróság pedig a hétvégén és jövő héten tovább fog fokozódni, ugyanis az Afrika felől érkező forró légtömeg egy úgynevezett hőkupolát hoz létre a Földközi-tenger felett.

Ez egy nagy területen magas hőmérsékleteket és hosszantartó hőséget okozó meteorológiai jelenség. A hőkupolák gyakran súlyos szárazsághoz és hőhullámokhoz vezetnek. Hatását súlyosbítja az, hogy a felhőmentes idő miatt akadálytalan a besugárzás, ami a földfelszínt felmelegíti, és ez a hő nem tud elszökni a magasnyomású rendszer miatt. Emiatt a hőmérséklet tovább növekszik.

Tegnapi helyzet Görögország környékén

Az olasz meteorológiai társaság a Cerberus nevet adta ennek a hőhullámnak  Dante Poklában szereplő háromfejű kutya után. A hőség valóban pokoli lesz, a csúcshőmérsékletek Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban is sokfelé

40-45 fok között fognak alakulni, sőt néhol ennél is melegebb, 47-49 fok is előfordulhat.

Tőlünk délre, a balkáni országok is részesülnek a hőhullámból, helyenként Horvátországban, Szerbiában, Bulgáriában, Észak-Macedóniában is lehetnek 40 fok feletti hőmérsékletek.

A hőség miatt jelenleg 5 olasz és görög régióban rendeltek el piros figyelmeztetést.

Hazánkban szombat éjféltől lép életbe a harmadfokú hőségriasztás.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!