Régen a reumások rendszeresen csapkodták vele magukat.

A kerttulajdonosokat és  a természetjárókat gyakran felbosszantja ez a csípős növény, de a nagy csalán nem gyom, hanem sokoldalú gyógynövény. Sőt, érdemes kipróbálni a konyhában is. Aki szereti a spenótot, és a sóskát, biztosan kedvelni fogja a csalánból készült levest vagy főzeléket is.

A régi öregek úgy tartották, hogy direkt jó, hogyha a csalánt nem kesztyűvel szedjük, hiszen, minél jobban csíp, annál jobban elűzi a reumát. Akadtak olyanok is, aki évente legalább egyszer ruha nélkül feküdtek bele a csalánba, hogy felélénkítse a vérkeringésüket.

A nagy csalán latin neve Urtica dioica, a latin uro szó jelentése: égni. Nevének megfelelően a csalán égető érzést okoz, ha hozzáérünk.

A növény leveleinek hátoldalán és szárain serte- és csalánszőröket találunk, amelyek valójában üreges tűk. Amikor testünk érintkezik ezekkel a kis tűkkel, akkor a növény belsejében termelődő anyag mintegy injekcióként bejut a bőrünk alá, és irritációt okoz.

De amilyen kellemetlen, olyan hasznos is a csaláncsípés, hiszen kiválóan alkalmas ízületi fájdalmak csökkentésére és keringés-fokozásra. Már a római katonák is ostorozták magukat vele, manapság pedig a reumát és a köszvényt is csalánnal kezelik.

Reumatikus panaszok esetén csak meg kell csapkodni csalánnal a fájó testrészt. A bőr kipirul, megduzzad, sok vért kap a bőrszövet, a gyulladás pedig belülről megszűnik.

A csalán levele hisztaminban, vitaminokban, szerves savakban, flavonoidokban, kalciumban, káliumban, vasban, illóolajakban, szénhidrátokban, és ásványi anyagokban gazdag. A gyökere a fitoszterolt és zsírsavakat tartalmaz. A leveleit szinte egész évben gyűjthetjük, míg a gyökerét érdemes kora ősszel kiásni.

A csalánt ugyanúgy tárolhatjuk, mint a többi gyógynövényt. Begyűjtés után alaposan mossuk le, majd szétterítve szárítsuk meg a napon. A lemorzsolt levelek jól záródó üvegben vagy vászonzsákban egy-két évig is elállnak.
 

A csalánlevélből remek tea készíthető.

Ehhez három teáskanálnyi szárított levelet forrázunk le 2 dl vízzel, majd hagyjuk állni 10 percet. Az íze nem túl jellegzetes, esetleg mézzel lehet ízesíteni. Fontos, hogy ne használjunk a tea készítésénél fém csészét vagy kanalat.

A csalántea a legjobb vértisztító, mivel feloldja az anyagcsere során felhalmozódott salakanyagokat, eltávolítja a szervezetünkből a mérgeket. Csökkenti a húgysavszintet, ezért jó a köszvényre is. Akinek előfordul a családjában vesekő-képződés, annak ajánlatos rendszeresen csalánteát innia, mert a tea segítségével idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatása is van, ezért gyomor- és bélhurutra is alkalmazható. Kiválóan alkalmas lázcsillapításra, vérszegénységre, kiütésekre.

A csalán gyökérzetét – béta-szitoszterin tartalma miatt – a prosztata jóindulatú daganatának kezelésére is alkalmazzák, mivel vizelet-mennyiség növelő képessége miatt csökkenti a prosztata térfogatát.

Ekcéma, pikkelysömör esetében csalán, orvosi veronika, zsálya, zsurló egyenlő arányú keverékéből készült teát ajánlatos fogyasztani.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!