Egy rejtvény, ami megtanít bennünket a helyes döntések meghozatalára.

Harry a barátaival elment az erdőbe kempingezni. Lefekvés előtt a tábortűznél, legendákat és misztikus történeteket meséltek, majd elmentek lefeküdni. Harry egy ideig nem tudott elaludni, majd, mikor végre mégis elszenderült furcsa dolgokról álmodott. 

Harry álma nagyon valóságosnak tűnt. Egy erdőben volt, ahol eltévedt ám hirtelen megpillantott egy barlangot és bement. A barlangban meglátta a goblinok királyát, aki nagyon megörült a férfinak, mert régóta nem járt nála senki. Harry el akarta hagyni a barlangot, de nem találta a kijáratot.

A király felajánlotta, hogy megmondja neki a kivezető utat, ha megold egy rejtvényt.

Harrynek három cukor közül kellett választani ahhoz, hogy elhagyhassa a barlangot.

A három közül kettő mérget tartalmazott, egy pedig ehető volt.

A goblinok királya nagyon rendes volt, mert, a mérgezők közül egyet elvett: a kék színűt.

A király ezután feltette a kérdést, hogy most melyiket fogja választani.

Clarknak a narancssárga színűre esett a választása. A király viszont utoljára rákérdezett, hogy biztos ez lesz a végleges döntése vagy szeretne változtatni.

Szerinted Harry változtatott a kiválasztott cukorkán vagy sem? Ha igen, mit gondolsz miért tehette?

Íme a rejtvény megoldása:


Harry úgy döntött, hogy mégis változtat döntésén, így került hozzá a citromsárga színű cukorka. Miután megette azt, hirtelen felébredt a sátrában és rájött, hogy a döntések óriási szerepet játszanak az életben, mert képesek drasztikusan megváltoztatni a jövőt.

Miért döntött így?

A két cukorkával 50-50% esélye volt a túlélésre. Harry úgy gondolta, az lenne legjobb, ha nem változtatná meg döntését. Ám a narancssárga cukor kétszer nagyobb valószínűséggel mérgezte volna meg, mint a sárga.

Amikor a narancsra esett a választása, a túlélési esélye 1 volt a 3-hoz. A halál esélye viszont 2 volt a 3-hoz. Amikor Harry elvette a mérgező cukorkát, az ehető maradt az asztalon.

Amikor a király eldobta a kék édességet, nem szólt semmit Harry cukorkájáról. Vagyis az esélye annak, hogy élve megússza 1 volt a 3-hoz.

Az asztalon viszont csak a citrom színű cukorka volt, ami ehető.

Harry először a mérgező cukorkát választotta, de megváltoztatta a döntését és életben maradt.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!