Az orchideák hihetetlen szépsége mindenkit megbabonáz, ezért nincs olyan helyiség a lakásban, melyben ne kívánnánk egy gyönyörűen virágzó példányt. Valamennyien megpróbálkoztunk már, egyszer biztosan, a gondozásával, de könnyen rá kellett ébrednünk arra, hogy orchideát nevelni nem éppen a legbanálisabb feladatok közé tartozik. Ezek a fajok ugyanis érzékenyebbek, mint más virágtípusok.

Törékenységük miatt az orchideák gondozása gyengéd és szeretetteljes bánásmódot, valamint egy kicsit több időt és figyelmet igényel a rutinszerű locsolásnál. Mert, ha már megvásároltuk őket, azt szeretnék, hogy a virágok minél tovább frissek és szépek maradjanak.

Ennek érdekében a The Bouqs virágüzleteiben dolgozó virágkötők számos hibára hívják fel a figyelmet, melyeket a szobanövények tulajdonosai gyakran elkövetnek. És bár senki sem akarja elpusztítani a virágait, mégis egyetlen aprócska vétek is képes megölni a növényt, ha nem korrigáljuk időben.

1. hiba: az orchideát közvetlen napfénybe helyezni

Annak ellenére, hogy az orchideák természetes élőhelye a trópusi éghajlat tikkasztó melege, nem szeretik a közvetlen napfényt. Az orchideák többnyire buja dzsungelekben és erdőkben nőnek, ahol a sűrű lombkorona megvédi őket a napsütéstől.

Ennek értelmében, 'helyezzük az orchideát olyan helyiségbe, amely sok természetes fényt kap, de tartsuk távol az ablaktól. Ha nem így cselekszünk, akkor az orchidea valószínűleg kiszárad, és elveszíti lenyűgöző színpompáját' - szól a szakértői jótanács.

2. hiba: a túlöntözés vagy a vízágy

 

A szakértők szerint 'soha, de soha' nem szabad túlöntöznünk a növényt, vagy vizet öntenünk az orchidea tálkájába abból az elvből kiindulva, hogy ő majd szív magának annyit, amennyire szüksége van.

Az orchideák a 'virágvilág legnagyobb dívái', és a túl sok víz 'megöli őket'. Más virágokkal ellentétben az orchideák nem vízrajongók. Ha egy kis vizet adunk nekik, az is megteszi.

Semmiképp ne bánjunk úgy velük, mint bármelyik más szobanövénnyel - hangzik a jótanács, hacsak nem akarjuk, hogy az orchideánk 'súlyos gyökérrothadásban szenvedjen'.

A legmegbízhatóbb módszer, mellyel kideríthetjük, hogy a virágainkra ráfér-e egy locsolás az, ha megfigyeljük a leveleket, a szárat vagy a szirmokat. Ha ezek kezdik 'elveszíteni élénkségüket, vagy szürkévé, netán sárgává válnak', biztosan alulöntözzük őket. Az orchideák természetüknél fogva fényesek és színesek, és megfelelő mennyiségű vízzel akár egy hétig is ilyenek maradnak.

3. hiba: túl száraz vagy hűvös környezet

Egy trópusi növényt száraz és hideg környezetben nevelni lehetetlen küldetés. Mivel az orchideák szeretik a magas páratartalmat, tökéletes élőhely lehet számukra a zuhanyzós vagy kádas fürdőszoba.

Míg a legtöbb virág utálná, ha rendszeresen gőzzel bombáznák, az orchideák 'abszolút odavannak' érte. Csak arra ügyelj, hogy olyan fürdőszobába helyezd őket, ahol 'nagy a forgalom', hogy a fény ne legyen állandóan kikapcsolva.

Olyan belterekben, ahol bizonyos okokból nem lehetséges az 55-75 százalék közötti páratartalom fenntartása, próbáljunk meg párásítót működtetni, vagy szórófejes flakonból enyhe permetet felvinni az orchideák levelére. Mindkét módszer 'csodákra képes'.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!