A ruhák szárítása télen nehéz lehet, ha nincs ruhaszárítógépünk, és nem teregethetünk a szabadban, ezért csábító lehet a meleg fűtőtestre, vagy radiátorra tenni a nedves ruhákat, de a szakértők szerint ez egyáltalán nem tanácsos, mert a kondenzvíz szintje megemelkedik, és ez rengeteg problémát okozhat.

Ez nemcsak a penésznek lesz táptalaja, hanem influenzaszerű tüneteket is okozhat.

A radiátorokon történő ruhaszárítással az a probléma, hogy a légáramlás lefedésével nagyobb lesz a kondenzáció, ami miatt a nedvesség a helyiségekben marad, és ekkor kezdődnek a problémák. Ez a víz aztán megtapad az első hideg felületen, és így tökéletes környezetet teremt a penész kialakulásához. Ez a vízmennyiség akár több liter is lehet. A felszabaduló nedvesség influenzaszerű tüneteket is okozhat, de a  penész is rendkívül káros az egészségre.

A penész ráadásul aspergillosist is okozhat, egy gombás fertőzést, ami akár komoly veszélyt is jelenthet. Azokat pedig, akiknek már vannak valamilyen légzőszervi problémáik - például asztma - a penész káros hatásai súlyosabban érinthetik.

Mi a megoldás?

Amikor ruhát szárítunk a lakásban, lehetőleg tartsunk nyitva egy ablakot, és ha feltétlenül a radiátorra kell tennünk valamit szárítani, az mindenképpen egy ablak alatt legyen, hogy megakadályozzuk a kondenzvíz lecsapódását és a penész kialakulását.

Ugyanakkor egy páraelszívó vagy párátlanító is jó megoldás lehet. Páraelszívókat elsősorban konyhákban és fürdőszobákban szerelnek fel ugyan, de egy párátlanító készülék minden szobában elhelyezhető, és használatával napi több liter nedvesség is eltávolítható a levegőből.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!